Agnes Clevers opende 2,5 jaar geleden Clevers Concept Store. Een winkel die zij binnen een week inclusief alles wat erin stond overnam. Inmiddels heeft zij haar collectie uitgebreid met mooie, unieke en duurzame producten. Door haar gevoel voor kleur en design maakt ze verrassende productkeuzes. Heb jij haar winkel al ontdekt?

Waarom ben je Clevers Concept Store gestart?

“Ik ben al 32 jaar freelance dessinontwerper en heb gewerkt voor o.a.merken als Mexx, O’Neill en de Bijenkorf. Hiervoor vloog ik de wereld over. Van Zuid-Duitsland tot India. Tot er iets veranderde. Mijn broertje kwam te overlijden en dat zette mij aan het denken. Ik ben een maand in Cambodja geweest. Toen kwam ik terug om vervolgens weer hard te werken en dacht na een maand – dit wil ik niet meer -. Ik wilde nog iets anders in mijn leven proberen: emigreren of een winkel beginnen. Dit winkelpand zag ik ter overname staan op Marktplaats. Binnen een week nam ik het over met spullen en al. Ik gooi niets weg, dat past niet binnen mijn duurzame concept. Daarnaast bewaar ik ook verpakkingsmateriaal om online bestellingen in te versturen. Ik zit letterlijk in de opslag te werken. Het pand wordt nu te klein, aan meer ruimte wordt gewerkt.”

Wat is het leukste aan ondernemer zijn in Hoorn?

“Hoorn is een kleine stad met prachtige gebouwen. Alles is beloopbaar en ondanks dat Clevers Concept Store niet in het traditionele winkelrondje zit, ontdekken steeds meer mensen de winkel. Ook het assortiment vindt men verrassend, anders. Inmiddels heb ik al een mooie vaste klantenkring opgebouwd. Toch vind ik Westfriezen soms een moeilijke doelgroep. Ze lopen vaak wat achter qua trends en zijn geregeld zuinig. Zelf doe ik nooit aan uitverkoop. Het kan niet uit en voelt niet goed tegenover klanten die net wat gekocht hebben. Service vind ik wel heel belangrijk. Je mag bij mij altijd wat terugbrengen. Ik ben wel eens op de racefiets gestapt richting Volendam om een bestelling langs te brengen.”

Wat maakt jullie assortiment bijzonder?

“De vier punten die ik bij selectie hanteer zijn vintage, duurzaam, streek en biologisch. Producten met een mooi verhaal, een design uit Nederland of Europa. Voordat iets in de winkel komt kijk ik of een andere winkel in Hoorn dat merk al verkoopt. Ik koop klein maar breed in, het kan daardoor zo zijn dat snel weer op is. Soms kan ik nog wel bijbestellen, maar vaak ook niet. Dat is tevens het voordeel van mijn winkel. Je koopt iets wat een ander niet snel heeft.”

Wat ligt er op dit moment in je winkel?

“Veel. Zowel tweedehandse als nieuwe producten. Bijvoorbeeld tasjes van Keecie die ook in het Stedelijk Museum liggen en duurzame zeepbakjes van Foekje Fleur. Deze zijn gemaakt van oude plastic flessen. Je kunt er een stukje zeep bijkopen zodat je geen plastic flessen meer hoeft te gebruiken. Daarnaast maken we samen onder het label ‘huisgemaakt’ producten als kussens, sleutelhangers, jam en zoetzuur.”

Wat betekent concept store?

“De term Concept Store geeft mij de mogelijkheid om te verkopen wat ik wil. Toen ik begon had ik een plan hoe het moest worden. Dat plan verandert constant. De naam Concept Store geeft mij flexibiliteit. Momenteel vind ik duurzaamheid erg belangrijk, maar producten moeten naast duurzaam wel mooi zijn. Winkels als Dille & Kamille spreken me aan, ik volg ze al sinds mijn jeugd. Ze bestaan al jaren en zijn niet ineens een trend!”

Wat is er veranderd sinds corona voor jouw winkel?

“In de coronatijd ging ik op gegeven moment nog maar drie middagen per week open. Op deze manier stond alles stil en ging alles achteruit. Ik werd er verdrietig van en ben vanaf dat moment weer elke dag open gegaan. Ik was heel blij met mijn webshop, die steeds beter gaat lopen. Laatst was er zelfs een maand waarin de helft van de omzet uit webshop kwam. Ook kreeg ik de mogelijkheid om in Warenhuis Hoorn te staan. Die kans moest ik gewoon pakken. Vaak hoor ik van andere winkeliers dat het internet onze klanten pikt. Ik denk dan, waarom ga je zelf niet iets doen? We kunnen niet concurreren tegen een bol.com, maar toch verkoop ik. Dat zijn allemaal extra inkomsten. Bij Warenhuis Hoorn was ik de eerste winkel waarbij mijn webshop automatisch werd gekoppeld met het Warenhuis. Ik hoef bijna niks meer te doen. Warenhuis Hoorn is heel snel ontwikkeld omdat snelheid belangrijk was. Het wordt steeds beter.”

Werk je ook samen met andere ondernemers?

“Via Warenhuis Hoorn heb ik samen met Percy’s de pittige vaderdagbox verkocht. Ik vind het leuk als producten van mij of andere ondernemers uitgewisseld worden. Zo kunnen we elkaars klanten inspireren. Laatst kwam een horecaondernemer bij mij langs om te vertellen dat ze mijn gemberdrankje waarschijnlijk op de menukaart willen zetten. Het lijkt mij ook fantastisch als de thermosbekers uit mijn winkel gevuld kunnen worden met koffie van een lokale koffiebar.”

Heb je een tip voor andere ondernemers?

“Laten we geen eenheidsworst worden. Volg je hart, doe gewoon wat je leuk vindt. Probeer dingen uit. Sommige dingen werken voor geen meter, dat kan. Als je het niet probeert zul je het nooit weten.”