Ondernemers werken samen aan oplossingen

Windenergie zit in een stroomversnelling. Er komen nieuwe windmolens bij en tegelijkertijd worden de eerste windmolenparken ontmanteld, omdat ze aan het einde van hun levensduur zijn. Hoe voorkomen we dat dit materiaal op de afvalberg terecht komt en hoe ontwerpen we nieuwe windmolens op een circulaire manier? In Noord-Holland kwamen bedrijven bijeen om in het opleidingsprogramma CIRCO Track aan een duurzame oplossing te werken om de energietransitie te versnellen door minder afval te verspillen.

Steeds meer bedrijven kiezen voor groene stroom om de CO2-voetafdruk te verkleinen en een oplossing te vinden voor de hoge energieprijzen. Deze groene energie wordt onder andere opgewekt door windmolens. Mariëlle de Munnik, Business Development Manager Duurzaam Ondernemen bij Rabobank: “Windmolens die een aantal jaren geleden zijn gebouwd, zijn bijna aan het einde van hun levenscyclus. De windturbine zelf is goed te recyclen, maar dat is voor de rotorbladen nog niet het geval. Uit onderzoek door TNO blijkt dat daardoor in Europa jaarlijks zo’n 4 miljoen ton composiet bladafval ontstaat. Daarom moeten we ervoor zorgen dat bestaande windmolens en rotorbladen niet op de afvalberg terecht komen. We willen de levensduur van bestaande windmolens met slimme oplossingen verlengen, de grondstoffen tot nieuwe producten verwerken en nieuwe windmolens op een circulaire manier ontwerpen. Zodat windenergie ook echt duurzame energie wordt”

Verduurzamen windenergie biedt economische kansen

Hoe meer organisaties duurzaam ondernemen, hoe sneller de energietransitie zal verlopen. Coöperatief directeur Rabobank Ronald Bleeker: “De economische groei heeft, zo weten we inmiddels, ook een keerzijde. Bijvoorbeeld als we kijken naar het klimaat. Dat moet anders. Met onze missie ‘Growing a better world together’ omarmt Rabobank innovatie, groei en verduurzaming. Daarom investeren we in het samen bedenken van oplossingen waar de klant, de buurt en de wereld beter van worden.” De vraagstukken rondom windenergie worden onderzocht door een zevental  bedrijven die deelnamen aan de CIRCO Track. Mariëlle: “In samenwerking met CIRCO, Impact Hub, Provincie Noord-Holland en Noorderwind zijn we onlangs deze CIRCO Track gestart. CIRCO Track is een driedaags programma dat bedrijven in beweging brengt om circulair te ondernemen. Met dit programma ontdekken deelnemers waar in hun keten waardeverlies zit, met welke circulaire designstrategie zij hier een oplossing voor kunnen vinden en welk circulair businessmodel hierbij past. Het vraagstuk rondom windenergie biedt een groot aantal economische kansen. We zien dat deelnemers aan de CIRCO Tracks de samenwerking opzoeken en op die manier tot verrassend nieuwe inzichten komen. Verduurzamen loont. Hoe meer organisaties dat ontdekken, hoe sneller de energietransitie zal verlopen.”