REGIO – Volgens mkb-ondernemers is het Nederlandse ondernemersklimaat de afgelopen vijf maanden aanzienlijk verbeterd. Sinds maart 2012 neemt het optimisme onder ondernemers in het kleinbedrijf weer toe. Dit blijkt uit cijfers van de ING Ondernemersindex.

Het optimisme onder ondernemers in het kleinbedrijf (minder dan 50 werknemers) neemt voor het eerst sinds maart 2012 weer toe. Ondernemers in het middenbedrijf (50-250 werknemers) waren in september 2013 al positiever gestemd over de economie. Zo verwacht een derde van de mkb-ondernemers in de komende twaalf maanden een verbetering van het Nederlandse ondernemersklimaat. Met name ondernemers in de industrie en de zakelijke dienstverlening zien de komende maanden positief in.

Financiële situatie
Bijna de helft van de ondernemers, zo’n 45 procent, verwacht dat de financiële situatie komend jaar stabiliseert. In de afgelopen twaalf maanden is bij de meeste ondernemers de financiële situatie gelijk gebleven. Volgens één op de vijf is de situatie het afgelopen jaar zelfs verbeterd. Een derde van de ondernemers verwacht daarnaast in de komende twaalf maanden een verbetering van de financiële situatie van het bedrijf.