HOORN – Winkelcentrum de Huesmolen wordt de komende tijd flink opgeknapt. Vorige week maandag kwam de Vereniging Van Eigenaren bijeen en de leden waren het unaniem eens over de start van de revitalisering. De Vereniging Van Eigenaren tast diep in de buidel om te investeren maar ook gemeente Hoorn heeft ruim €500.000,- beschikbaar gesteld voor het plan.

Het plan voor de opwaardering van de Huesmolen is veelomvattend. Volgens Henk Hansen, Hansen Advies & Management, moet ‘de Halterfunctie van de zuid- naar de noordkant hersteld worden’.  Het veelomvattende plan kent een aantal stappen, waarbij de eerste stap het dempen van de gracht is. ‘De gracht wordt helemaal dichtgegooid en er komt een brede, mooie winkelstraat. Compleet met nieuw straatmeubilair en nieuwe verlichting. Ook wordt er een horecaplein gerealiseerd.’

Voor de feestdagen klaar
De fase van het plan, waarin het dempen van de gracht zit, is reeds gestart. ‘De vergunning hiervoor is aangevraagd,’ aldus Peter Benjamin van Format Architecten. Benjamin is al sinds 2012 betrokken bij het revitaliseringsproject. ‘Het duurt nog een tijdje voordat de vergunning binnen is, in de tussentijd gaan wij alvast in gesprek met diverse aannemers. We hopen in augustus te kunnen starten met de werkzaamheden, met het streven om voor de feestdagen klaar te zijn. Verder is ons streven dat de ondernemers zo min mogelijk last ondervinden van de werkzaamheden.’

Extra parkeerplaatsen en nonfood
Na het dempen van de gracht, wordt de noordkant van het Risdamse winkelcentrum opgeknapt. Het idee is dat de winkels in ‘de vershoek’ verhuizen en dat er op deze plaats een nonfood zaak als Action of Big Bazar komt. In de laatste fase is het voorste gedeelte van de zuidkant aan de beurt. Hier zal onder andere supermarkt Deen zich uitbreiden en er komen extra parkeerplaatsen.

Plezier winkelen
Kees Bartels, voorzitter Vereniging Van Eigenaren, kijkt uit naar de ontwikkelingen. ‘We zijn erg blij dat er eindelijk wat gaat gebeuren.  Het moet weer plezierig worden om te winkelen in de Huesmolen.’ Het zijn flinke investeringen die de Vereniging Van Eigenaren en de gemeente gaan doen, en dat in deze tijd. Maar de Huesmolen moet wel iets doen om de concurrentie met andere winkelcentra, zoals het totaal nieuwe winkelgebied in Zwaagdijk, aan te kunnen.