Nu fase 1a bewoond is, fase 1b gebouwd wordt en fase 2a (mét als eyecatcher de Superlofts toren) in beeld komt, wordt steeds beter zichtbaar hoe Peter Langenberg en Karin Zeeman het allemaal voor ogen hadden. Een ambitieus plan voor een creatieve, gasloze, maar vooral bruisende stadswijk met oog voor de historie van het terrein.

Het Holenkwartier gaat steeds meer leven. De wijk wordt een mix van wonen, werken, cultuur en ontspannen in een industriële, creatieve omgeving. De voormalige fabriekshallen vormen het middelpunt van de wijk. Peter: ‘Holenkwartier is de eerste wijk in Hoorn met een eigen, collectief warmtenet dat gebruik maakt van bodemwarmte. De panden krijgen zonnepanelen, de wijk is autoluw en er is veel ruimte voor de natuur.’

Communicatie als rode draad

Op de plek waar vroeger telefooncentrales werden gebouwd, is communicatie een centraal thema. Peter: ‘Dat thema laten we overal terugkomen, zoals in muurschilderingen, foto’s in openbare ruimtes en hekwerken met een ponskaart motief. We hebben zelfs een originele telefooncentrale op de kop getikt, die een plek krijgt in de wijk.’ Communicatie is ook leidend in het ontwikkelingstraject. ‘Het zijn onrustige tijden met eerst Corona, toen de netcongestie en nu de gascrisis en de oorlog in Oekraïne.’ Karin: “Daarnaast veranderen de regels omtrent bouwen voortdurend, vanuit de rijksoverheid en de gemeente. Dat betekent dat we constant creatief moeten zijn en moeten schakelen. Dat doen we dan ook, samen met de, liefst lokale, partners waarmee we samenwerken in dit project.”

Fase 2a op de markt

De nieuwe fase bestaat uit een kleine 100 woningen met als ultieme eyecatcher de Superlofts toren. Karin: “In de toren komen zo’n 35 appartementen. De bovenste 4 woonlagen zijn nog ‘leeg’. Hier komen Custom-made appartementen. De kandidaten kunnen hier zelf in grote lijnen bepalen hoe hun appartement of loft eruit gaat zien. Hoe groot het wordt, waar ze op willen uitkijken, zonligging, etc. Dit wordt een soort tetris-spel in samenwerking met de architect, die ervoor zorgt dat koperswensen en vierkante meters op elkaar worden afgestemd. De overige 10 woonlagen zijn Customized. Dit zijn basistype appartementen, waarbij kopers kunnen kiezen uit een aantal varianten. Naast de toren komen er woningen in allerlei types. Plek genoeg voor iedereen die houdt van ontspannen leven met de dynamiek van de stad.”

Via www.holenkwartier.nl kun je je aanmelden als koper of ondernemer!