In 2013 is er flink geïnvesteerd in het toerisme in Enkhuizen. Alleen het Toeristisch Platform Enkhuizen (TPE) heeft, samen met partners, al meer dan € 90.000 geïnvesteerd in de PR en ondersteuning van het toeristische beleid in de havenstad. ‘Het bedrijfsleven van Enkhuizen gelooft in investeren in toerisme. Dit is een goed teken, want toerisme is een belangrijke bron van inkomsten in onze stad,’ aldus Jeroen Kor, coördinator van het TPE.

Dat het bedrijfsleven gelooft in Enkhuizen, is onder andere te merken aan de overname van de vier hotels in de stad. Dit jaar zijn het Wapen van Enkhuizen, de Port van Cleve, Herberg de Compagnie en de Koepoort volledig gerestyled. Sprookjeswonderland investeerde een half miljoen in de nieuwe attractie D’avontuur. Tevens besteedt het attractiepark € 50.000 aan de jaarlijkse winteropenstelling. De investeringen lijken zijn vruchten af te werpen, want Enkhuizen scoort maar liefst een 8,3 op de vakantiebeoordelingssite Zoover.

Nieuwe attractie Zuiderzeemuseum
Ook in 2014 wordt er flink geïnvesteerd. Zo investeert het Zuiderzeemuseum, in samenwerking met de Bankgiroloterij, meer dan een miljoen in een nieuw project de Waterwerken. ‘Dit nieuwe project is uniek in Nederland. Daar gaan we als stad zeker van profiteren. Op deze attractie zullen mensen uit heel Nederland op afkomen,’ vertelt Jeroen Kor enthousiast.

Compagnieshaven investeert 1,5 miljoen
Ook de havens zijn volgens het TPE van wezenlijk belang voor de stad. Met ruim 35.000 passanten is het een belangrijke tak voor het toerisme. De Compagnieshaven gaat in 2014 bijna 1,5 miljoen investeren om onder andere de Mastenbar te verbouwen en 16 luxe passanten plekken te creëren.

Binnenstadmanagement
In 2014 wil Enkhuizen zich tevens meer richten op ‘binnenstadmanagement’. Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, detailhandel-, horeca-, en toeristische organisaties hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Er moet een gezamenlijke visie en aanpak komen voor de ontwikkeling van het centrum. Zo zou er onder andere een centrummanager aangesteld worden, die als taak krijgt de economische positie van het centrum van Enkhuizen te versterken.