HOORN – Woensdag 8 oktober vond de eerste inspiratieavond in het kader van de viering van 400 jaar Kaap Hoorn plaats. De organisatie was ‘positief verbaasd’ over de opkomst. Een gevarieerd gezelschap bezocht de inspiratieavond en er zijn veel ideeën ontstaan.

In september besloot de gemeenteraad van Hoorn unaniem om € 150.000 uit te trekken voor de viering van 400 jaar Kaap Hoorn in 2015. Dit houdt onder andere in dat Hoorn in de nacht van 13 op 14 juni zijn eigen Nacht van de kaapvaarders krijgt: NachtKapers. De coördinatie van alle festiviteiten rondom 400 jaar Kaap Hoorn ligt in de handen van productieburo Zorro.

NachtKapers
‘Door de gemeente Hoorn zijn wij gekozen om de aankleding rondom het vieren van 400 jaar Kaap Hoorn te verzorgen. Op 14 juni is het precies 400 jaar geleden dat kapiteins Schouten en Lemaire vanuit hun thuishaven Hoorn richting het Oosten voeren om een nieuwe route naar de Oost te ontdekken om zo het VOC-monopolie te omzeilen. Een half jaar later rondden de kapiteins in Chili op Kaap Hoorn aan en vernoemden deze plek naar hun thuishaven van Hoorn. Tijdens NachtKapers op 13 juni staan we stil bij deze expeditie. NachtKapers wordt een kruising tussen de museumnacht die vele steden kennen en de Uitmarkt. Diverse musea en culturele instellingen zijn deze nacht geopend en op het Roode Steen komt een podium waarop het beste talent uit Hoorn zich kan laten zien’, vertelt Gerben Bakker van productieburo Zorro.

Blijvend op de kaart
De festiviteiten rondom 400 jaar Kaap Hoorn bieden kansen om Hoorn landelijk blijvend als VOC-stad op de kaart te zetten. Daarnaast biedt de viering kansen voor de versterking van economische banden tussen bedrijven in Noord-Holland Noord en Chili. ‘Wij moedigen iedereen dan ook aan om mee te liften met het themajaar. Zo zijn er in Hoorn veel evenementen die jaarlijks terugkeren, wij hopen dat zij iets met het thema doen door bijvoorbeeld de sfeer aan te passen. Door dit te doen kunnen zij profiteren van het themajaar en kunnen wij naar buiten dragen dat er gedurende het hele jaar er van alles te beleven is rondom  400 jaar Kaap Hoorn’, gaat Gerben verder.

Bedrijven
Volgens Gerben kennen ook bedrijven mee profiteren van de viering. ‘Voor de zakelijke markt in Hoorn en omgeving  komen er kansen om hun pijlen te richten op Chili. Chili is een interessante markt welke erg in opkomst is. Er is al contact met de ambassadeur van Chili over de viering. Deze komt volgende week naar Hoorn om zich te laten informeren over de festiviteiten.’

Laagdrempelig
De viering van 400 jaar Kaap Hoorn is een veelzijdig plan en het biedt genoeg ruimte voor initiatieven. ‘We willen het geheel laagdrempelig houden, zodat ondernemers makkelijk kunnen inhaken op de plannen. Om met elkaar in contact te komen organiseren wij twee inspiratiesessies, waarvan de eerste afgelopen week heeft plaats gevonden. De sessie kende een grote opkomst, bestaande uit een veelzijdig publiek. Zo waren er kunstenaars, mensen uit het verenigingsleven en mensen van diverse accommodaties. In drie werkgroepen werden onder leiding van gespreksleiders ideeën voor de viering besproken. De beste ideeën van de twee inspiratieavonden worden uiteindelijk gebruikt voor de invulling van het programma.’ De tweede inspiratieavond vindt plaats op 23 oktober van 19.30 tot 22.00 uur, locatie Westfries Museum. Via gerben@productieburo-zorro.nl kun je je aanmelden