REGIO – Alle werkenden moeten verplicht een pensioen kunnen opbouwen in een stelsel van sociale zekerheid, vindt werkgeversvereniging AWVN. Dit moet ook gelden voor de zzp’ers in Nederland.

Dat staat in een plan van AWVN dat vandaag overhandigd wordt aan premier Mark Rutte. Volgens AWVN blokkeert het huidige stelsel de economische groei en banengroei. Ook remt het de kwalitatieve ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking. Hierdoor dreigt een tweedeling tussen een krimpende groep werkenden met een vaste baan en veel zekerheden enerzijds en anderzijds een snel groeiende groep flexwerkers en zelfstandigen zonder aanspraak op sociale voorzieningen.

Gelijke bescherming
Daarnaast leidt volgens de AWVN onzekerheid over de eigen werksituatie en financiële risico’s bij veel flexwerkers en zelfstandigen tot minder consumptieve bestedingen en minder investeringen in (bij)scholing. Bij mensen met een vaste baan werkt het huidige stelsel juist behoudzucht in de hand. De werkgeversvereniging roept werkgevers, werknemers en de politiek daarom op om snel met elkaar in discussie te gaan om te komen tot een nieuw, breed gedragen sociaal beleid met optimale flexibiliteit voor bedrijven en een vitale arbeidsmarkt met basiszekerheden voor alle werkenden in Nederland. Uitgangspunt voor AWVN is een verplichte basisregeling met een gelijke bescherming voor werkenden, op basis van risicosolidariteit. In die regeling zijn opgenomen werkloosheid, ziekte, arbeidsongeschiktheid, pensioen en opleiding. ‘Het stelsel van sociale zekerheid moet grondig worden gerenoveerd zodat alle werkenden hierop een beroep kunnen doen, ongeacht de vorm van hun werkcontract’, aldus Harry van de Kraats, algemeen directeur van werkgeversvereniging AWVN.