De eerste Dag van Westfriesland is een feit. Een dag die ‘s ochtends begon met de onthulling van het officiële logo en ‘s avonds eindigde met een volle zaal tijdens het Grote Westfriesland Debat. Een dag waarop Westfriesland mooie stappen zette in de samenwerking tussen onder wijs en bedrijfsleven én in de verduurzaming van transport en logistiek. Volgend jaar weer!

Westfriesland verdient een eigen dag

Dat had WBG-voorzitter Hans-Peter Baars vorig jaar al bedacht. ‘We mogen best wat meer laten zien wie we zijn en wat we hier allemaal doen. Daarom heb ik heel Westfriesland opgeroepen om op dinsdag 7 maart 2023 naar buiten te treden met lucratieve samenwerkingen, nieuwe initiatieven en officiële tekenmomenten.’ Nu de dag inderdaad gerealiseerd zou worden, was een eigen logo wel op zijn plaats. Dit werd ontworpen door Hans Boukens van Interpromo, lid van het Algemeen Bestuur van de WBG. Een strak woordmerk, vergezeld van een beeltenis van een opgaande zon met 7 stralen in de kleuren van de WBG. Die stralen staan voor de 7 Westfriese gemeenten; de opgaande zon voor het feit dat we pas beginnen. In de zon zien we Westfriesland, waarbij de gemeenten slechts gescheiden zijn door een dun lijntje. We streven tenslotte naar één samenwerkend Westfriesland.

Fase 2 Talent Academy Westfriesland

Talent Academy Westfriesland timmert al even aan de weg. Met de zeer succesvolle Zorg academy en de IT academy die op volle toeren draait is al bewezen hoe succesvol deze hechte samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven kan zijn. Dat smaakt naar meer. Alle stakeholders hebben tijdens de Dag van Westfriesland ‘getekend’ voor de doorstart van de Talent Academy. In fase 2 koersen de samenwerkende partijen af op nóg meer academies die ervoor zorgen dat talent in Westfriesland volop tot bloei kan komen ín onze eigen Westfriese bedrijven.

Convenant Waterstof in Westfriesland

In Zwaagdijk kwamen wethouders van de 7 Westfriese gemeenten én Hollands Kroon, de provincie, de WBG en ondernemers bij elkaar om samen het Convenant Waterstof te tekenen. Hierin spraken de partijen af zich de komende jaren in te zetten voor het realiseren van onder andere een waterstoftankstation langs de A7, speciaal voor vrachtvervoer. Hiermee scheppen we gezamenlijk een situatie waarin de transport en logistiek over kunnen stappen op een schonere brandstof voor hun vrachtwagens. In Noord-Holland moeten uiteindelijk 8 waterstoftankstations komen. Hiervoor werd eerder al een Noord Hollands Convenant Waterstof getekend door 60 stakeholders. Gedeputeerde bereikbaarheid en milieu van de provincie Jeroen Olthof prees de aanwezigen: ‘Jullie lopen voorop met jullie aanpak. Dat is iets om trots op te zijn.’

Het Grote Westfriesland Debat

’s Avonds was het Grote Westfriesland Debat in het Martinus College in Grootebroek, georganiseerd door Rob van Loon en Robert-Jan Knook van Ondernemend Westfriesland. De Westfriese ondernemersverenigingen ondersteunden het evenement financieel én met input voor de stellingen. 18 van de 23 partijen die deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezingen waren aanwezig bij het debat, dat live werd uitgezonden door Weeff en NH Nieuws. In 5 rondes werden de stellingen behandeld, waarbij steeds andere partijen tegenover elkaar werden gezet. Na elke stelling was er ruimte voor reacties uit de zaal, gevuld met 200 ondernemers, politici en andere geïnteresseerden. Het debat was voor de lijsttrekkers een mooie gelegenheid om zich extra te verdiepen in onze regio en wat hier allemaal leeft. Ook Arthur van Dijk, de Commissaris van de Koning voor Noord-Holland was afgereisd naar Grootebroek om het debat bij te wonen. Het ging er af en toe pittig aan toe, waarbij de debaters de standpunten van hun partijen duidelijk lieten gelden.

Samen hebben we allerlei kanten van de regio in de spotlight gezet tijdens de Dag van Westfriesland. We hebben laten zien waar we goed in zijn, waar we voor staan en waar we naar toe willen. Met de hele regio. Dat smaakt naar meer! Op naar de Dag van Westfriesland in 2024!