COLUMN – Na een weekje skiën in Oostenrijk had ik niet direct zin om me volledig op debiteurenzaken te storten. Zo’n week is goed voor rust, en dan bedenk ik me soms dat ik het allemaal anders wil doen. Boer in Oostenrijk worden bijvoorbeeld. Dromen waar gaan maken. Herkenbaar, toch? Dit soort gedachten en ideeën heeft iedereen wel eens. Maar ja, je hebt hoe dan ook geld nodig om te kunnen leven, waar ook ter wereld. En dat geld moet je dan wel hebben.

Dus. Ik ga het anders doen. Een andere benadering van mijn werk. Want door mijn klanten te helpen hun openstaande facturen betaald te krijgen, help ik ze als het ware hun droom te verwezenlijken. Dat voelt goed. Maar tegelijkertijd zijn er mensen die moeten betalen en die ik hun droom dus ontneem. Gelukkig las ik over een onderzoek, waaruit bleek dat mensen met schulden vaak niet meer helder kunnen denken en plannen. Verschuilen zich achter van alles en nog wat. Andersom geldt dus: door hen van hun schulden af te helpen, help ik ze in zekere zin dus ook. Ze hoeven zich niet meer te verschuilen en het brein werkt weer rustig.

Rest de vraag wie mij gaat helpen om mijn dromen waar te maken. Wie gaat mij helpen om een boer in Oostenrijk te worden? Ik denk dat ik het zal moeten hebben van die ene week skiën in het jaar, al was het maar voor het gevoel.

Serge Hagenaar