REGIO – Met flinke tegenwind de polder doorfietsen, want in de polder heb je áltijd tegenwind, is iets waar geen enkele West-Fries onder uitkomt. Maar met de komst van de e-bike is dit een stuk makkelijker geworden. Door de elektrische trapondersteuning lijkt die zware wind opeens veel lichter. Steeds meer Nederlanders, en ook West-Friezen, kiezen dan ook voor een e-bike.

Het afgelopen jaar is de verkoop van elektrische fietsen in Nederland ruim 9,4 procent gestegen. Er werden zo’n 192.000 e-bikes verkocht. Dit maakte RAI Vereniging en Bovag vrijdag bekend. ‘Er worden inderdaad meer elektrische fietsen verkocht. Dit is niet alleen bij mij het geval, maar ook bij mijn collega’s,’ vertelt Bernard van Dekker Tweewielers uit Enkhuizen aan de redactie van West-Friese zaken. ‘Dit komt onder andere door het gemak. Een elektrische fiets fietst veel makkelijker. Mensen kiezen nu ook als het hard waait voor de fiets.’  De eigenaar van Fietsspecialist Bankras in Wognum sluit zich bij Bernard aan: ‘Het fietst een stuk lichter als je tegenwind hebt. Steeds meer mensen gebruiken de elektrische fiets voor woon-werkverkeer. Vroeger kozen alleen oudere mensen voor een e-bike, maar tegenwoordig kiezen ook veel jonge mensen voor een elektrisch exemplaar.’

Veranderd imago
Volgens Bernard heeft de toename van de verkoop te maken met de veranderde imago van de elektrische fiets. ‘Het uiterlijk van de e-bike is flink veranderd. Vroeger was het echt een fiets voor oudere mensen en zo zag deze er ook uit. Tegenwoordig is de elektrische fiets er in diverse modellen, van een fiets met een mandje erop tot een sportief model. Doordat er meer modellen zijn, is het bereik een stuk breder. We zien nu dat steeds meer jonge mensen kiezen voor een elektrische fiets.’

Vitale leefstijl
De brancheverenigingen geven aan dat de e-bikes een steeds serieuzer alternatief vormen voor woon-werkverkeer. ‘Daarnaast past het gebruik van de (elektrische) fiets in de duidelijk waarneembare trends van fitness, gezondheid, milieubewustzijn en een vitale leefstijl,’ aldus RAI Vereniging.

Marktaandeel verdrievoudigd
Het marktaandeel van e-bikes in de totale fietsverkoop is de laatste zes jaar ruim verdrievoudigd. De elektrische fiets was ‘de motor van de markt’. Het was verantwoordelijk voor 19 procent van het verkoopvolume van de totale fietsenmarkt. Qua omzet zijn e-bikes verantwoordelijk voor een  aandeel van 45,2 procent, een stijging van 3,1 procent ten opzichte van 2012. In de andere categorieën daalde de verkoop licht.