Gewoon doen. Als Danny Pormes en André Schilder één tip moeten geven aan ondernemers die circulariteit in hun bedrijf willen brengen, is dat het. Zij geven zelf het goede voorbeeld, zo bleek tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Dat geldt ook voor André Schilder. Nieuwsgierig en ondernemend als hij is, heeft deze zesde generatie melkveehouder uit Spierdijk het familiebedrijf verrijkt met een zorgboerderij en tal van funactiviteiten. Daarnaast is hij geïnteresseerd in nieuwe duurzame technieken, waarmee zijn André Hoeve zelfvoorzienender kan worden.

Warmteleverancier

Dus toen André een grotere stal nodig had, was hij direct gecharmeerd van een innovatief ontwerp van kaasfabrikant Cono. Onder meer gemaakt van gerecycled beton. Goed voor dier en milieu. En hij werd helemaal enthousiast, toen de mogelijkheid ontstond om er een mestvergister aan toe te voegen. Een belangrijke stap in een circulaire bedrijfsvoering. André: “Dagverse mest wordt vergist tot methaangas. Daarmee kunnen we in onze warmte voorzien en we leveren warmte aan vier woningen in de omgeving. Van de gedroogde mest maken we een biobedding waar de koeien in staan. Als vervanger van stro.”

Hoe kun je (grond)stoffen continu hergebruiken? Hoe voorkom je afval? Dat zijn de centrale vragen bij circulair ondernemen. Ook voor Danny Pormes was dat een zoektocht. Danny is eigenaar van twee Runnersworld-vestigingen, zelf fanatiek hardloper en leverancier van Defensie en Justitie. Ooit hoorde hij dat er dagelijks 70 miljoen sportschoenen en sneakers worden geproduceerd. Daarvan wordt er geen paar gerecycled. De gedachte aan die gigantische afvalberg liet hem niet meer los.

Van schoen naar schoen

“We gingen oude sportschoenen inzamelen en handmatig scheiden in textiel, rubber en foam”, aldus Danny. “Die restanten konden verwerkt worden in tapijt en rubberen vloeren van een sportzaal of kinderspeeltuin.” Maar om echt een verschil te maken, was er meer recycle capaciteit nodig. “Met een machinebouwer hebben we een schoenen recycle machine gebouwd. Die kan per uur 2.500 schoenen uit elkaar halen”, vertelt Danny trots. Recent is een nieuwe mijlpaal bereikt: een volledig gerecyclede hardloopschoen. “Van schoen naar schoen; dat is het ideaal.”

Zowel André als Danny deden hun verhaal tijdens de Week van de Circulaire Economie (1 tot en met 5 februari). Ze waren te gast bij de livestreams die Gemeente Alkmaar en het collectief Duurzaam Ondernemend Westfriesland hadden georganiseerd. Centraal in deze zeven videosessies stond de vraag of circulair ondernemen meer kon zijn dan het goede doen voor de aarde. Kan het ook een verdienmodel worden?

Een verdienmodel?

Beide ondernemers geven een positief antwoord op die vraag. André: “Ik word vrolijk als ik mijn energierekening zie. Steeds meer agrarische ondernemers zijn geïnteresseerd om net als wij warmte te gaan leveren aan omliggende woningen.” Danny: “Wij gaan onze machine op de markt brengen. Grote sportmerken tonen al belangstelling. Dat is aantrekkelijk voor ons. Maar vooral gaan we hiermee de impact maken die we vanaf het begin voor ogen hadden. De schoenenafvalberg moet kleiner.”

De livestreams in het kader van de Week van de Circulaire Economie zijn onder meer een initiatief van Duurzaam Ondernemend Westfriesland (een samenwerking van de Westfriese gemeenten, WBG, Omgevingsdienst en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en Rabobank).

Ze zijn terug te zien op www.circulairwestfriesland.nl. Niet alleen Danny en André, maar ook veel andere ondernemers alsmede beleidsmakers en experts buigen zich in deze sessies over de kansen en uitdagingen van circulair ondernemen.