De energietransitie is onvermijdelijk, maar roept bij veel ondernemers ook vragen op. Waar moet je beginnen? Het Duurzaam Ondernemersloket hield 23 september een grote bijeenkomst op Bedrijvenpark WFO. Gastvrouw Action nam deze middag haar eigen zonnedak met 12.700 panelen in gebruik. Een mooie stap richting een energieneutraal bedrijventerrein.

De bijeenkomst bij Action werd druk bezocht door ondernemers van het bedrijvenpark. In deze tijden wil iedereen graag slimme keuzes maken en besparen op energiekosten. Action-CEO Hajir Hajji had de schone taak om officieel het zonnedak in gebruik te nemen. Dit deed ze samen met Edward Stigter, gedeputeerde voor Milieu en Klimaat van de provincie Noord-Holland. Het zonnedak kan voorzien in 85% van de energiebehoefte van het enorme distributiecentrum en hoofdkantoor.

Gezamenlijk optrekken

Hajir Hajji: ‘Binnen bedrijventerrein WFO kunnen bedrijven gezamenlijk optrekken, of het nu gaat om de opwekking van energie of de opslag ervan. Daar zie ik een kartrekkersrol voor grote bedrijven zoals Action, want niet iedere ondernemer heeft zo’n groot geschikt dak of dezelfde slagkracht om te verduurzamen. De vraag hierbij is: hoe zorgen we ervoor dat kleinere ondernemingen baat kunnen hebben bij de verduurzamingskeuzes van grote bedrijven? De oplossing zit hem in samenwerken. Action staat positief tegenover solide oplossingen die onze verduurzaming én die van andere bedrijven kunnen versnellen, dus daarover willen we graag met ondernemers in gesprek.’

Kansen grijpen en stappen zetten

Na de woorden van Hajir, gedeputeerde Edward Stigter en Eddie Slierendregt van Action, was het podium voor Bashar al Badri van het Loket. Hij vertelde de aanwezigen over de Energiesprong, die ondernemers laagdrempelig helpt hun bedrijf te verduurzamen. Vervolgens nam Nico Meester van Ontwikkelingsbedrijf NHN het woord over de ontwikkeling van een Smart Grid, het uitruilen en gezamenlijk benutten van duurzame maatregelen op Bedrijvenpark WFO. Hij belichtte de kansen en mogelijkheden, maar ook de kanttekeningen die erbij horen. Momenteel wordt met de grote bedrijven gepraat over de eerste stappen. En in de tussentijd hebben de eerste ondernemers zich aangemeld voor de Energiesprong. Bedrijvenpark WFO is goed op weg richting een energieneutrale toekomst.

Kijk ook op www.duurzaamondernemersloket.nl