Het einde van het jaar is voor ondernemers hét moment om te zien of er nog ergens fiscaal voordeel kan worden behaald. Caroline van der Woude, partner van BDO Belastingadvies, stelt: “Vooral voor directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) is het lonend – nee, zelfs noodzakelijk – kennis te nemen van onze fiscale eindejaarstips over de gevolgen van nieuwe belastingmaatregelen. Er zijn kansen maar zeker ook bedreigingen door veranderingen en kabinetsvoornemens.”

Moet er nog wat voor de oude dag opzij worden gelegd? Heeft het zin om een investering naar voren te halen, of juist uit te stellen? Nadat op Prinsjesdag de nieuwe belastingplannen voor het komende jaar bekend zijn gemaakt, zijn dit de vaste gespreksonderwerpen tussen ondernemers en hun financiële adviseurs. Dat geldt voor alle soort belastingen, dus ook de inkomsten- en de vennootschapsbelasting. “Er zijn altijd wel wijzigingen die het voor ondernemers nodig maken om snel nog wat te doen of te laten. En dat geldt dit jaar meer dan ooit. Vooral DGA’s moeten goed op hun tellen passen. Het kan veel (fiscaal) verschil maken om een beslissing voor het jaareinde te nemen of juist daarna”, adviseert Caroline.

Tarief aanmerkelijk belang (box 2) omhoog, vennootschapsbelasting slechts deels omlaag

Wat het dit jaar complexer maakt, is dat er op de achtergrond meer speelt dan alleen het Belastingplan 2020. Zo wil de regering – met de nieuwe ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ – belasting gaan heffen op leningen van boven de vijf ton van de BV. Daarnaast zijn er veranderingen onderweg met betrekking tot de belasting die betaald moet worden in box 3 over vermogen waaronder spaargeld. “Wat het lastig voor ondernemers maakt, is dat je nooit zeker weet in welke vorm dit soort plannen doorgaat en wat wel of niet verstandig is op de lange termijn. En dat is precies waar wij ze mee kunnen helpen. BDO kijkt naar het totale plaatje en legt dat naast scenario’s dat deze nieuwe wetten doorgaan. Wat betekent dat dan voor de ondernemer? Ik zie dat directeuren-grootaandeelhouders wel wat risico’s lopen maar ook kansen krijgen waar ze goed op kunnen inspelen. Als het bijvoorbeeld gaat over investeringen kunnen wij heel specifiek, afhankelijk van wat er bij de DGA speelt, adviseren wat nodig is om tot een optimale fiscale uitwerking te komen. Daarbij kan je ook nog wat doen met het gegeven dat tarieven van de vennootschapsbelasting met ingang van 2020 verder worden verlaagd. Het kan dus lonend zijn om winst door te schuiven naar volgende jaren. Daarentegen betalen ondernemers volgend jaar meer belasting over winst uit aanmerkelijk belang, waardoor het gunstiger kan zijn dit jaar dividend uit te keren. Al die factoren maakt het fiscale advies meer dan ooit maatwerk.”

“Wees deze laatste maanden extra alert”

Als fiscalist adviseert Caroline veel familiebedrijven bij herstructureringen, bedrijfsopvolging, financiële planning en estate planning. Daarnaast begeleidt zij innovatieve ondernemers om optimaal gebruik te maken van de fiscale faciliteiten op dit gebied. Caroline raadt ondernemers aan deze laatste maanden van 2019 extra alert te zijn en zich goed te laten adviseren: “Het is voor ondernemers van belang om hun huidige vermogenspositie in kaart te brengen en de toekomstwensen inzichtelijk te maken. Aan de hand van deze onderbouwing kan een optimale planning worden gemaakt waarbij rekening wordt gehouden met de aangekondigde belastingwijzigingen. Omdat wij het hele fiscale speelveld  – met al die verschillende puzzelstukjes – overzien, kunnen wij de ondernemers maatadvies geven die voorkomt dat er nu of straks meer belasting wordt betaald dan noodzakelijk is.”

Nieuw fiscaal jaar

Profiteer dit jaar nog van belastingvoordeel met de fiscale eindejaarstips van BDO!
Luister onze podcast met de 9 belangrijkste fiscale eindejaarstips of download een totaaloverzicht voor ondernemers in het mkb via www.bdo.nl/eindejaarstips
Uiteraard kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie: caroline.van.der.woude@bdo.nl of 072-518 3000