REGIO – In november komen de Nederlandse banken met een plan om pin en iDeal-betalingen sneller te verwerken. Er wordt onderzocht of het mogelijk is om in het weekend betalingen te gaan verwerken. Ook wordt er gekeken naar de optie om het geld maandagochtend eest over te maken naar winkeliers en pas daarna af te schrijven.

Rond Pasen beklaagde Detailhandel Nederland zich over het feit dat de betalingen die zaterdag werden gedaan, pas dinsdag bij de winkeliers op de rekening stonden. Volgens Detailhandel Nederland zouden winkeliers hierdoor enkele tientallen miljoen euro’s mislopen vanwege gemiste rente-inkomsten. Daarnaast zouden winkeliers hierdoor in betalingsproblemen kunnen komen.

Stapsgewijs
Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer maakte donderdag bekend dat het doel van het bankenplan is ervoor te zorgen dat met name winkeliers het geld van klanten sneller op hun rekening krijgen. De banken werken voor dit plan samen met De Nederlandsche Bank. De bedoeling is dat de betalingen stapsgewijs sneller worden verwerkt, zonder dat de bestaande infrastructuur wordt aangepast.

Belangrijke stap
Volgens de banken zal het daadwerkelijk versnellen van de betalingen niet makkelijk zijn. Een deel van de betaalketen bevindt zich namelijk in het buitenland. Detailhandel Nederland vindt het onderzoek van de banken een belangrijke stap. ‘Het is goed om te merken dat banken de problemen van winkeliers serieus nemen,’ aldus een woordvoerder.