REGIO – De horeca heeft het goed gedaan in het eerste kwartaal van 2015. Voor het zevende kwartaal op rij is de omzet in de sector gestegen. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de omzet met maar liefst 3,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Een positief begin van het jaar dus, voor de horeca. Ook andere indicatoren dan de omzet wijzen op verder herstel van de horeca. Het ondernemersvertrouwen bleef positief en nam zelfs iets toe, de werkgelegenheid trok verder aan en het aantal faillissementen was lager dan een kwartaal eerder. Dit blijkt uit de Kwartaalmonitor horeca van het CBS.

De sterkste omzetgroei was te zien bij restaurants (6,6). Bijna alle branches binnen de horeca boekten dit kwartaal een omzetgroei van meer dan 3 procent. Uitzonderingen waren snackbars en cafés. Bij deze steeg de omzet respectievelijk met 1,3 en 0,5 procent.

Zoals gezegd is ook het vertrouwen van horecaondernemers toegenomen. Aan het begin van het tweede kwartaal is het vertrouwen positief en met een stemmingsindicator van 7,1 iets hoger dan een kwartaal eerder. De stemmingsindicator staat nu al anderhalf jaar in de plus, volgend op het negatieve sentiment in 2012 en 2013.