REGIO – Zakelijke dienstverleners hebben in het eerste kwartaal van 2015 5,9 procent meer omgezet dan een jaar eerder. De omzetgroei was sterker dan de vijf voorgaande kwartalen, waarin de omzet met gemiddeld 3,3 procent toenam. Sinds eind 2008 is de omzetgroei van deze sector niet meer zo sterk geweest als dit kwartaal.

Ook andere indicatoren geven een positief beeld over het eerste kwartaal.  Zo waren er meer vacatures dan een kwartaal eerder en het ondernemersvertrouwen was positief. Helaas was het aantal faillissementen iets hoger dan een kwartaal eerder.

Bijna alle branches in de zakelijke dienstverlening zagen de omzet dit kwartaal groeien. Dit gold echter niet voor de accountants- en reclamebureaus. Hun omzet nam met respectievelijk 1,6 en 0,6 procent af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vertrouwen
Het vertrouwen onder de zakelijke dienstverleners is aan het begin van het tweede kwartaal opnieuw positief, maar wel iets afgenomen. Vorig kwartaal lag het vertrouwen op de hoogste stand in bijna vier jaar tijd. Desondanks is het ondernemersvertrouwen nu al anderhalf jaar positief. Verbeterde economische omstandigheden en een groeiende omzetgroei in 2014 droegen bij aan het betere sentiment.