REGIO –De overbodige regels en administratieve lasten voor het bedrijfsleven moeten teruggedrongen worden. Dat schrijven minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Kamp (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer, aldus verladersorganisatie EVO. EVO hoopt dat de plannen van de ministers bedrijven helpen het vervoer en de opslag van hun goederen efficiënter te maken.

In de brief erkennen de ministers dat de kwaliteit van toezicht in de logistiek onvoldoende is door een versnipperde invulling en een vaak beperkte dienstverlening. Het kabinet wil de wet- en regelgeving voor de binnenvaart en weg- en spoorvervoer harmoniseren. Ook moeten toezichthouders in binnen- en buitenland beter samenwerken. ‘Deze aanpassingen helpen het logistieke bedrijfsleven te versterken en de concurrentiekracht te vergroten’, aldus de ministers.

EVO stelt elk jaar een top 10 samen met daarin lasten en regels waarvan haar leden de meeste hinder ondervinden. Op eerste plaats stond de bevoorrading van winkels in binnensteden, deze hebben maar liefst 1600 verschillende regels. In oktober overhandigde de EVO deze top 10 aan minister Kamp. Ook Adviescollecte Actal overhandigde in november de ‘scan op regeldruk in de logistieke sector’ aan minister Schultz van Haegen. De ministers baseren hun plannen op beide onderzoeken, aldus EVO.