REGIO – Uit de nieuwste cijfers van het Centraal economisch plan en recent onderzoek van BC.nl onder 522 ondernemers blijkt dat 2014 een beter jaar wordt voor het MKB. Iets meer dan de helft (54%) van de ondernemers heeft er vertrouwen in dat hun bedrijf dit jaar meer omzet zal draaien.

Volgens de laatste CPB-cijfers herstelt de Nederlandse economie zich langzaam maar zeker uit de double-dip-recessie. In het BC-onderzoek geeft 38 procent van de ondernemers aan dat zij vooral hebben gesneden in privé-uitgaven. Daarnaast werd er bezuinigd op investeringen, marketing en auto’s.

Minder klanten en onbetaalde facturen
Voor driekwart van de ondernemers is 2013 zakelijk gezien redelijk tot goed verlopen. 15 % geeft zelfs aan ‘boven verwachting’.  Maar voor veel ondernemers was 2013 teleurstellend. Bijna 40 procent geeft aan dat het afgelopen jaar beneden verwachting is verlopen.  Ondernemers hadden in 2013 ten opzichte van 2012 last van minder klanten en onbetaalde facturen.

Toename particuliere consumptie
Het CPB verwacht dat de daling van de particuliere consumptie, die sinds 2010 zichtbaar is geweest, volgend jaar omslaat in een kleine toename. ‘De ontwikkeling van het reëel beschikbaar inkomen is dit en volgend jaar voor het eerst sinds 2010 weer (gematigd) positief, met een toename van respectievelijk ¾ en 1¼ procent.’

Huizenprijzen
Dat zie je terug in onder meer de huizenprijzen. Dit en volgend jaar stabiliseren de huizenprijzen. ‘De recente prijsdalingen hebben mogelijk sneller tot een lagere consumptie geleid dan in het verleden. In dat geval hebben huishoudens een groter deel van de vermogensverliezen al genomen en herstelt de consumptie mogelijk sneller,’ aldus het CPB.