REGIO – Het grootste gedeelte (60%) van de zzp’ers die zich verkiesbaar heeft gesteld voor een plek in de gemeenteraad van hun eigen gemeente, doet dit vooral omdat ze hier een nieuwe inkomstenbron in zien. Van deze verkiesbaar gestelde zzp’ers zegt net iets meer dan de helft dat ze voor een partij hebben gekozen, die niet geheel overeenkomt met hun eigen initiële politieke keuze. Dit blijkt uit een eigen onderzoek van ZZP Netwerk Nederland.

De voorzitter van ZZP Netwerk Nederland, Jerry Helmers, vindt het hoge percentage ‘nogal verontrustend’. Hij denkt dit gegeven niet zal bijdragen aan verder vertrouwen in de politiek. ‘De beweegredenen om de politiek in te gaan mogen niet zijn ingegeven door financiële nood. Je gaat de politiek in om iets voor de maatschappij te betekenen, beredeneerd vanuit je eigen visie of ideologie op de samenleving. De (financiële) nood bij zzp’ers is blijkbaar dusdanig hoog dat men in een ultieme wanhoopspoging zichzelf dus kandidaat heeft gesteld voor een zetel in de eigen gemeenteraad. Als men gekozen wordt, dan levert dat vier jaar lang maandelijks een onkostenvergoeding op.’

Deze onkostenvergoeding kan in middelgrote tot grote steden oplopen tot een bedrag van €1800,-  tot € 2000,- bruto per maand. Het bedrag is afhankelijk van het aantal inwoners dat de gemeente telt. In de enquête die ZZP Netwerk Nederland hield, stelde 60% van de ondernemers dat ze zich niet verkiesbaar zouden hebben gesteld of lid waren geworden van een politieke partij als er nu wel genoeg inkomen uit de eigen business werd gegenereerd.