REGIO – Het leasen van een auto is voor zzp’ers of eigenaren van eenmanszaken mogelijk een betere optie dan de aanschaf van een eigen auto van de zaak. Ook voor de kleinste ondernemers is leasen een betere optie. Dit schrijft BC.nl op haar website.

Leasen kan een kleine ondernemer een aantal financiële voordelen opleveren. Zo heb je bij leasen geen aanschafprijs, waardoor het bedrag niet op je werkkapitaal drukt. Ook kom je niet plotseling voor financiële tegenvallers te staan als de auto er ineens mee ophoudt. Met leasen weet je precies wat de maandelijkse kosten zijn en blijf je altijd mobiel. Met het leasen van een auto kun je ook veel tijd besparen. Een leasemaatschappij neemt taken als het onderhoud, administratie, schadebeheer en het verzamelen van verbruiksnota’s uit handen.

Voorwaarden
Uiteraard gelden er, voor ieder bedrijf, ongeacht de grootte, een aantal voorwaarden voor leasen. Zo wil de leasemaatschappij weten wat de kredietwaardigheid van het bedrijf is. Je moet de maandelijkse leasekosten natuurlijk wel kunnen dragen. De leasemaatschappij zal om de volgende documenten vragen:

  • Een kopie van een uittreksel van de Kamer van Koophandel van het bedrijf
  • Een kopie van legitimatie van een tekenbevoegd persoon (volgens de Kamer van Koophandel)
  • BTW nummer
  • Bankgegevens
  • Jaarcijfers, balans winst-verliesrekening
  • E-mailadres voor ontvangst van de digitale facturen

Startende ondernemers
Voor startende ondernemers is het soms lastig om in aanmerking te komen voor een leaseauto. Sommige maatschappijen laten startende ondernemers niet toe als klant, omdat zij bijvoorbeeld geen cijfers kunnen voorleggen. Er zijn leasemaatschappijen die bij het ontbreken van de jaarcijfers vragen naar het businessplan. Als deze een gedegen financiële onderbouwing bevat, zal de leasemaatschappij een voorstel doen voor een leaseoplossing.