REGIO – Zzp-schilders die voor schilderbedrijven aan de slag gaan, moeten zich binnenkort verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Daarnaast moeten zzp-schilders een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben. Dit staat volgens adviesorganisatie Zelfstandigen Bouw, in de nieuwe cao voor schilders.

Zzp’ers die niet zijn verzekerd, mogen op korte termijn, als de nieuwe cao van kracht is, niet meer voor bedrijven werken. Volgens de adviesorganisatie krijgen zzp-schilders te maken met ‘een torenhoge premie’, waarbij een maandpremie van 600 of 700 euro geen uitzondering is.  

‘Het is van de zotte dat werkgevers en bonden samen afspraken maken over zpp’ers zonder die zpp’ers daarbij te betrekken’, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. ‘Ook wij zien graag dat zzp’ers zich verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Maar wij zijn niet blind voor de problemen die zij daarbij ondervinden.’

Wie de premie nog wel kan en wil betalen, loopt er steeds vaker tegenaan dat hij geen verzekering meer kan afsluiten omdat hij te oud is of ooit iets heeft gemankeerd. ‘Als bonden en werkgevers zzp’ers willen verplichten zich te verzekeren, dan moeten zij ook bereid zijn samen met ons ervoor te zorgen dat zij dit wel kunnen’, vindt Verhoef. Hij roept hen op tot sectoraal overleg om dit voor elkaar te krijgen.