REGIO – Werd tot nog toe in kleine kroegjes een uitzondering gemaakt op het rookverbod, vanaf nu is roken in de gehele horeca verboden. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich daar dinsdag in hoofdelijke stemming voor uitgesproken.

In eenmanszaken mocht nog worden gerook omdat er geen personeel beschermd hoefde te worden tegen de schadelijke gevolgen van het meeroken. Dit in tegenstelling tot andere horecagelegenheden met personeel in dienst. Onder meer VVD, SP en PVV willen de huidige regels hanteren. Zij vinden de aanpassing overbodig en betuttelend en menen dat de eigenaren van de kleine cafés zelf wel kunnen beslissen of in hun zaak gerookt mag worden.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) en de voorstanders van een algeheel rookverbod in de horeca (PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, Partij voor de Dieren) vinden dat het er alleen maar duidelijker door wordt als er in de hele horeca niet meer mag worden gerookt. Jongeren krijgen de duidelijke boodschap dat roken niet ‘gewoon’ is en de handhaving wordt eenvoudiger, menen zij.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet door de uitbreiding van het rookverbod zo’n 2000 horecagelegenheden meer controleren. Maar dat hoeft volgens Van Rijn niet ten koste te gaan van de controle op de verkoop van tabak aan jongeren. Om roken onder jongeren te ontmoedigen, is in januari de leeftijd voor het verkopen van tabak verhoogd van 16 naar 18 jaar. De controle daarop kan vaak worden gecombineerd met die op de naleving van het rookverbod. Met die gecombineerde controles zijn volgens Van Rijn hoopvolle resultaten geboekt.