Kerstmis begint bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Hier geef je in een sfeervolle ambiance de werknemers van je bedrijf de gelegenheid om zelf hun kerstpakket samen te stellen. In combinatie met een gezamenlijk ontbijt, lunch, borrel of diner de perfecte afsluiting van 2016.De kerstmarkt wordt gehouden in het Amsterdamse huis in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Een unieke locatie in het volgens Tripadvisor Travelers’ Choice beste museum van Nederland.

Het interieur van het Amsterdamse huis onderging vorig jaar een metamorfose en laat zich het best omschrijven als fris industrieel. Speciaal voor de kerstmarkt wordt het Amsterdamse huis in kerstsfeer gebracht door het West-Friese bedrijf Avontuur. De marktkramen op de kerstmarkt zijn veelal van lokale bedrijven en staan dit jaar vooral in Kerstmarkt Zuiderzeemuseum het teken van beleven en proeven. Je vindt er onder andere ambachtelijke worsten, verrukkelijke Engelse fudge, bier, wijn, likeur, biologische bakmixen zonder suiker, beautyproducten en keramiek en curiosa van maatschappelijke organisatie De Baanbreker. Voor medewerkers die liever kiezen voor een kant-en-klaar pakket, heeft Laura de Boer van VoorFRuit mooie kerstpakketten samengesteld.

Waardering
‘Het kerstpakket blijft onverminderd populair,’ zegt Madeleine Jansen van de afdeling Sales & Reserveringen. ‘Medewerkers zien het als een blijk van waardering voor hun inzet. Tijdens de kerstmarkt ontvangen zij bij binnenkomst een aantal Zuiderzeebiljetten, ter waarde van het bedrag dat met de werkgever is afgesproken. Met de biljetten “kopen” de medewerkers cadeaus naar keuze. In combinatie met een gezamenlijk ontbijt, lunch, borrel of diner vormt dit de perfecte afsluiting van een jaar lang hard werken. Daarna gaat iedereen blij weer aan het werk of naar huis. Voor de biljetten die overblijven, kan het bedrijf eventueel een goed doel kiezen.’ De exclusieve kerstmarkt in het Zuiderzeemuseum is geopend van 12 tot en met 23 december en alleen op afspraak te bezoeken. Het kerstevent richt zich op bedrijven met honderd of meer medewerkers; voor kleinere bedrijven is het wellicht mogelijk om een combinatie te maken met andere ondernemers. ‘Een bezoek aan de kerstmarkt, inclusief gezamenlijke maaltijd of borrel, duurt gemiddeld twee uur,’ zegt Michael van Esch, bedrijfsleider horeca. ‘Heeft een bedrijf meer tijd nodig, dan kan dit uiteraard in overleg.’

Peperhuis
Voor alleen een borrel, diner of nieuwjaarsbijeenkomst beschikt het Zuiderzeemuseum ook over het unieke Peperhuis. Dit fraaie restaurant met zijn dikke muren en eeuwenoude balken ligt pal naast het binnenmuseum aan de Wierdijk in Enkhuizen. Het Peperhuis heeft twee sfeervolle zalen, het terras kijkt uit over de rustieke binnenplaats van het museum. Michael van Esch: ‘Eten en drinken in de stijlvolle ambiance van het Peperhuis kan het hele jaar door. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een diner te combineren met een rondleiding door het museum.’ Het binnenmuseum, de schatkamer van de Zuiderzee, is twaalf maanden per jaar geopend, behalve op 1e kerstdag; het buitenmuseum is in 2017 open van 1 april tot en met 29 oktober.

Teambuilding
In het voorjaar start het Zuiderzeemuseum weer met teambuildingsprogramma’s. Het doel van teambuilding is om elkaar beter te leren kennen en samen over zaken na te denken. Tijdens de teambuilding krijgen de deelnemers in groepjes een aantal hindernissen en uitdagingen voorgeschoteld. Er zijn educatieve programma’s waarin je bijvoorbeeld met elkaar dijken gaat bouwen of bedenkt hoe je een watersnoodramp kunt voorkomen. Er zijn ook funprogramma’s, zoals “Wie is de haring?”, afgeleid van het populaire televisieprogramma “Wie is de mol?”. In dit spannende en hilarische spel komt het vooral aan op oplettendheid, creativiteit en teamgeest. Een ander spel is het “Da Vinci Mysterie”, waarin teams op pad gaan door het buitenmuseum en de binnenstad van Enkhuizen om het Da Vinci-mysterie te ontrafelen.’ Michael van Esch: ‘Deze en alle andere activiteiten in het Zuiderzeemuseum kun je ook als arrangement boeken, met een smakelijke omlijsting van de dag, zoals een heerlijke lunch en/of smaakvol diner. Want het Zuiderzeemuseum is er niet alleen voor vermaak, maar zeker ook voor smaak!’

www.zuiderzeemuseum.nl