KOGGENLAND – Ook dit jaar vindt in de Goorn de Westerkoggeflora plaats, en wel van 31 januari tot en met 2 februari. Met de Westerkoggeflora willen de organisatie en de deelnemende bloembollenkwekers ‘het mooiste Nederlandse product: de tulp’ onder de aandacht brengen.

‘De Westerkoggeflora is een bloemententoonstelling die gedragen wordt door de door de bloembollenkwekers uit de gemeente Koggenland. Zij stellen de bloemen tentoon, alles staat of valt bij de bloembollenkwekers. Voor hen is het belangrijk dat de tulp onder de aandacht komt bij de consumenten. Het doel van de flora is niet het direct verkopen van de tulpen aan de bezoekers, maar het is meer een promotiemiddel voor de gehele markt,’ vertelt Danielle van der Peet van Westerkoggeflora aan de redactie van Westfriese Zaken. ‘Naast de consumenten komen er ook diverse exporteurs langs, die op zoek zijn naar nieuwe soorten. Voor de ondernemers is de Westerkoggeflora dan eigenlijk ook wel een vak presentatie,’ gaat Daniëlle verder.

Sinds 1980
De bloemenshow is al sinds 1980 een begrip in onze provincie. Toentertijd besloten vijf bloembollenkwekers uit De Goorn en omstreken om hun prachtige vak aan het grote publiek te laten zien. De eerste bloemenshow begon kleinschalig in de feestzaal van café Dolleburg in De Goorn. Na ongeveer zeven jaar werd een nieuwe locatie gekozen, sporthal De Koggehal in De Goorn. De sportzaal was wel zes keer zo groot als de feestzaal, een hele uitdaging dus om deze te vullen met tulpen. Elk jaar heeft de tentoonstelling een ander thema, dit jaar is het thema ‘Flowerpower’.

Flinke organisatie
Nog steeds wordt de flora georganiseerd om mensen kennis te laten maken met de tulp. In een paar dagen tijd wordt de sporthal omgetoverd tot een mooie show. ‘Er komt veel kijken bij de organisatie, we zijn hier ongeveer een jaar mee bezig. Direct na de flora wordt er geëvalueerd, daarna start meteen de organisatie voor de volgende editie,’ aldus Daniëlle.

Vrijwilligers en sponsors
Het bestuur van de Westerkoggeflora bestaat volledig uit betrokken vrijwilligers. ‘Het grootste deel van het bestuur heeft direct of indirect te maken met de branche. Veel zijn zelf werkzaam als bloembollenkweker of hebben familie die werkzaam zijn in de branche,’ vertelt Daniëlle. ‘We willen graag de entreeprijs laag houden, zodat de Westerkoggeflora voor iedereen toegankelijk is. Dit betekent wel dat we niemand kunnen betalen voor werkzaamheden. We runnen de flora volledig met behulp van vrijwilligers en sponsors.’