Criminelen maken op verschillende manieren misbruik van vastgoed. Denk aan bijvoorbeeld het witwassen van geld, vastgoed dat dient als dekmantel of het verhuren van panden voor van de productie van drugs. Vastgoed wordt regelmatig misbruikt voor criminele doeleinden. Ook in West-Friesland vinden dit soort praktijken plaats.

Wie komen dit tegen?

Makelaars, taxateurs, notarissen, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants of belastingadviseurs zijn een belangrijke schakel in de aanpak van ondermijning in de vastgoedketen. Het kan namelijk zijn dat u afwijkingen signaleert. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies. U bent zich daar niet altijd van bewust, maar als u deze vorm van (ondermijnende) criminaliteit herkent weet u dan ook hoe u moet handelen? En waar u melding kunt maken van deze misstanden? 

De burgemeesters van West-Friesland benadrukken hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit: ‘Er gaat veel ellende schuil achter dit soort praktijken. Er is vaak sprake van intimidatie voor werknemers en andere onveilige situaties. Naast het feit dat dit leidt tot oneerlijke concurrentie, financiële schade en grote imagoschade voor de vastgoedbranche.’

Waar kan ik misstanden melden?

In september zijn de gemeenten in West-Friesland, in samenwerking met Meld Misdaad Anoniem en de private sector, een campagne gestart tegen misstanden in de vastgoedbranche. De campagne heeft als doel het bewustzijn van de vastgoedbranche te vergroten. De gemeenten Hoorn, Medemblik, Opmeer, Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland zoeken graag de samenwerking met u op om deze malafide praktijken binnen de branche een halt toe te roepen. Het vergroten van de bewustwording over ondermijnende activiteiten en de meldingsbereidheid is het doel van de campagne.

Save the Date: 30 november bewustwordingsbijeenkomst in Hoorn

Wilt u bijdragen aan een veiligere vastgoedbranche en meer weten over ondermijning binnen uw branche? Zet dan de avond van 30 november 2022 in uw agenda, want u bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze bewustwordingsbijeenkomst. Alleen samen maken we de vastgoedbranche weerbaarder tegen ondermijnende en malafide praktijken!

Samenwerkingspartners

De campagne wordt ondersteund door het NVM, VBO, Makelaarsvereniging Amsterdam, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie, Openbaar Ministerie, RIEC en tientallen gemeenten.