In 2013 is er in de grote steden iets meer gewinkeld, de winkeliers zijn hier uiteraard blij mee. In West-Friesland zijn niet alle middenstanders even tevreden over het afgelopen jaar, maar de positieve signalen geven veel hoop.

Garm Besseling, voorzitter van winkelcentrum het Streekhof in Bovenkarspel en eigenaar van Bakkerij Besseling, is positief ingesteld. ‘Alles duidt erop dat het beter wordt in 2014. De economie lijkt aan te trekken en de werkloosheid stagneert. Mensen durven meer uit te geven en dat merken we. De laatste vier maanden van dit jaar was het drukker dan vorig jaar. Je ziet de ondernemers in het centrum weer lachen,’ vertelt hij de redactie van Westfriese Zaken.

‘Als bakker merk je als eerste dat er een recessie is en je merkt ook als eerste wanneer je er weer uit komt, en dat is denk ik nu het geval. Je kunt echt merken dat het de laatste maanden beter gaat, zelfs met de feestdagen buiten beschouwing gelaten,’ stelt Garm.

Actief ondernemen
De drukte en het succes komen uiteraard niet vanzelf, hier moet volgens Garm wel iets voor gedaan worden. ‘In het Streekhof zijn veel actieve ondernemers, hier hangt het denk ik allemaal vanaf: hoe actief ben je? Dit resulteert uiteindelijk in omzet. Daarnaast vindt de consument overdekt winkelen aantrekkelijk. Tevens hebben we hier een groot aanbod, je hoeft je in ons winkelcentrum niet te vervelen.’

Echte resultaten moeten nog blijken
Jan Haring, voorzitter van Ondernemers Stad Hoorn, is iets sceptischer. ‘2013 was wederom een slecht jaar. Mijn positieve gevoel wordt vooral gevoed door de communicatie van buitenaf. Vanuit de media komen veel positieve signalen, maar de echte resultaten moeten nog blijken,’ aldus Jan.