REGIO – Nederlandse werkgevers waren in twee jaar tijd niet eerder zo positief gestemd over de verwachte werkgelegenheid als voor het tweede kwartaal van dit jaar. Met een werkgelegenheidscijfer van één procent is het sentiment licht positief te noemen. Dit blijkt uit de arbeidsmarktbarometer (MEOS) van Manpower onder 750 werkgevers.

In het eerste kwartaal was de verwachting nog neutraal. Maar in vergelijking met 2013 is de verwachte werkgelegenheid in dezelfde periode met vier procent gestegen.  “In bijna alle sectoren zien we nu dat de verwachting groeit en dat is natuurlijk een goed teken. Concluderen dat het ergste leed geleden is, gaat te ver. De groei is broos, maar na jaren van een krimpende banenmarkt is een voorzichtig positief sentiment erg welkom,’ aldus Jilko Andringa, algemeen directeur ManpowerGroup Nederland.

Zware industrie
In de zware industrie zijn de werkgevers het positiefst. Het werkgelegenheidscijfer is voor de komende twee maanden een zeven. In de zakelijke dienstverlening verwachten werkgevers een lichte groei. De werkgevers verwachten meer mensen aan te nemen dan in het eerste kwartaal van dit jaar. : “Deze prognose is opmerkelijk, omdat de branche geen directe marktgroei verwacht. De stijging komt doordat deze branche bij een aantrekkende economie snel meer uitzendkrachten aan zich bindt,’ aldus Adringa.

Alle regio’s positief
Voor het eerst sinds 2010 laten de verschillende regio’s in Nederland allemaal een voorzichtig positief cijfer zien. Het zuiden en westen stijgen het hardst, van min twee naar één. In het oosten van het land is de stemming het best. Daar is het werkgelegenheidscijfer twee, voornamelijk door goede verwachtingen in de zorg en zakelijke dienstverlening.