Geen overbodige regels, maar vertrouwen in ondernemers. Dat stelt Bas de Wit (25), nuchtere Westfries en kandidaat voor de VVD bij de provinciale verkiezingen in maart. “Als zoon uit een ondernemersgezin weet ik wat de impact is van bemoeienis van de overheid. De komende tijd hebben we enorme uitdagingen op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid en klimaat. De VVD is pragmatisch: vertrouw elkaar en doe mee.”

Opgegroeid in de tulpenbollen

Van jongs af aan heeft Bas in het bedrijf van zijn ouders in Andijk gewerkt. Dat was voor hem vanzelfsprekend. Bas: “Ik herinner me dat ik op de middelbare school wel eens “ziek” was bij gymlessen. Dan kon ik ’s ochtends nog net 2 uurtjes helpen in het bedrijf.” Wat het hem heeft gebracht? “Dat dingen niet vanzelf gaan, maar dat je met een rotsvast vertrouwen in je toekomst jezelf moet blijven ontwikkelen.”

Samen ondernemen

Westfriesland zit vol met mensen zoals zijn ouders. Niet iedereen hoeft een eigen zaak te hebben, het gaat erom dat je samen wat kunt bereiken: dat is de kracht van onze regio. Maar dat is niet vanzelfsprekend. “Het vinden van gekwalificeerd personeel is steeds lastiger voor ondernemers. Ook moeten we onze infrastructuur continu blijven verbeteren, denk aan glasvezel en het wegennet. Daarnaast moeten we voorkomen dat nieuwe milieuregels het bedrijven onmogelijk maken om te innoveren of uit te breiden. Dat zijn onderwerpen waar ondernemers en politiek samen moeten optrekken.”

Bas beseft zich dat iedereen daarbij zijn eigen rol heeft: ondernemers benutten de kansen die zij zien, de overheid moet dat ondersteunen. “Dan helpt het bijvoorbeeld niet als onze regio geconfronteerd wordt met  bestuurders die alleen binnenstedelijk woningen willen bouwen. Hoe kunnen ondernemers in onze regio dan goede mensen aantrekken, terwijl onze mensen hier geen woning kunnen vinden?”

Met doorzettingsvermogen en nuchterheid naar Haarlem

Samenwerking tussen ondernemers en politiek is belangrijk voor Bas. “Een mooi voorbeeld van deze samenwerking is het goede contact dat de afgelopen jaren is opgezet door de VVD in Westfriesland met de Westfriese Bedrijvengroep.” Dat is voor de ambitieuze kandidaat echter nog niet genoeg. Hij wil naar Haarlem om daar Westfriesland een gezicht te geven. “Er gaat de komende jaren veel op ons afkomen: wonen, werken, bereikbaarheid en dan ook nog de klimaatmaatregelen. De VVD is pragmatisch. Wederzijds vertrouwen tussen ondernemers en politiek is ons vertrekpunt. Geen overbodige regels, maar vertrouwen dat we samen tot realistische oplossingen kunnen komen.”