ENKHUIZEN –  In tegenstelling tot de zeven eerdere jaren, kende Incotec in 2014 geen omzetgroei. De afgelopen zeven jaar groeide de omzet van Incotec elk jaar met 20 procent. In 2014 bleef de omzet met 63 miljoen euro gelijk aan het jaar ervoor. ‘We hebben maatregelen genomen voor de financiële positie van ons bedrijf. Op de langere termijn verwachten we een omzetgroei van meer dan tien procent per jaar te halen’, vertelt directeur Douwe Zijp in een interview in het Noordhollands Dagblad.

Volgens Zijp heeft het stoppen van de omzetgroei meerdere oorzaken. Tuinders in West-Europa hebben het moeilijk door de lage prijzen die zij van supermarkten voor hun producten krijgen. Er is een overaanbod van gewassen. Daarnaast is ook de Russische markt weggevallen.

Zijp is sinds maart vorig jaar directeur van het Enkhuizer zaadbedrijf. Hij nam direct maatregelen omtrent de gedaalde omzet. Zo werden onder andere de nieuwbouwplannen voor een onderzoekscentrum en twee productiehallen achter het Westeinde opgeschort.

Wel komt er extra ruimte voor de onderzoeksafdeling van Incotec. Er wordt echter geen geld beschikbaar gesteld voor nieuwbouw. Zijp wil een gebouw van houten panelen dat onderheid wordt en dat vijf tot tien jaar dienst zal doen als extra onderzoeksruimte. Als de provincie akkoord gaat, wordt het gebouw in 2015 neergezet.

Incotec verwacht dat de omzet de komende jaren weer zal stijgen. Vooral in het buitenland is er volgens Zijp veel groeipotentie.

Bron: Noord-Hollands Dagblad