Een mooi aangelegde tuin is het visitekaartje van iedere woning of bedrijfspand. Maar de tuin is natuurlijk ook een aangename plek om vrije tijd in door te brengen. Als er één specialist is die daar alles van af weet, is het Jos Bouwhuis. Al meer dan dertig jaar weten particulieren en bedrijven hem te waarderen voor zijn toonaangevende, hoogwaardige tuinen met een kenmerkende signatuur. De vele stadstuinen, leeftuinen en parktuinen in West-Friesland en de wijde omtrek, zijn de groene getuigen van het werk van zijn iconische hoveniersbedrijf.

Nu de lente officieel intrede heeft gedaan en het weer zich van haar zonnige kant laat zien, verplaatst het leven zich steeds meer naar buiten. Voor veel mensen is de tuin een plek om na een lange werkdag helemaal tot rust te komen. Daarbij biedt de tuin ruimte aan kinderen om zich heerlijk uit te leven. Met een verzorgde bedrijfstuin geeft iedere onderneming zijn uitstraling een extra impuls. Maar waar de tuin ook voor dient, de realisatie daarvan begint altijd met een gedetailleerd plan.

Exclusieve tuinarchitectuur op maat

Om van een droom tot een droomtuin te komen, hanteert Jos Bouwhuis bij het proces van ontwerp en realisatie verschillende duidelijke stappen. De exclusieve tuinarchitectuur op maat begint bij vrijblijvend advies, waarna het schetsontwerp en de begroting volgen. ‘Het ontwerpen van de perfecte tuin begint altijd met een oriënterend gesprek. We inventariseren alle wensen en ideeën van de klant en we maken daarbij gebruik van eigentijdse middelen. Veel van onze klanten maken moodboards met foto’s van tuinen, planten en elementen die zij mooi vinden. Die zijn voor ons absoluut van toegevoegde waarde. Om het tuinplan te visualiseren en de ideeën tot leven te laten komen, maken we gebruik van 3D-ontwerp technieken. De driedimensionale tekening geeft de klant een complete virtuele beleving van het eindresultaat. Na goedkeuring van het ontwerp starten we met het project’, vertelt Terry Bouwhuis. Hij en zijn broer Jim zijn in hun vaders voetsporen getreden om het stokje ooit helemaal van hem over te nemen. Ook bij hen zit de passie voor tijdloos mooie tuinen in alle toonaarden in het bloed.

Karakteristieke signatuur

Hetzelfde geldt voor de karakteristieke signatuur van Jos Bouwhuis, die in iedere hoogwaardige tuin duidelijk is terug te zien. ‘Onze projecten variëren van kleine stadstuinen tot grote luxueuze tuinen, in stijlen variërend van landelijk tot modern. Wat je in ieder tuinontwerp terugziet, is de combinatie van veel groen met hoogwaardige materialen. We gebruiken bijvoorbeeld bijzondere houtsoorten voor mooie bouwwerken’, licht Jim toe. Mensen zijn gelukkiger in een groene omgeving. ‘Daarom heeft een typische Jos Bouwhuis tuin een hoge sierwaarde met mooie grote bomen en hagen, die vier seizoenen lang mooi is. ‘Onze handtekening in de diverse tuinontwerpen spreekt met name uit het duidelijke lijnenspel, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor symmetrie. Vanzelfsprekend staan onze zintuigen voortdurend op scherp om nieuwe ontwikkelingen binnen ons vakgebied op te pikken. Zo werken we de laatste tijd veel met diverse staalsoorten. Naast hoekige vormen laten we ook steeds meer ronde, organische vormen terugkomen.’

Optimale staat

De vakmannen hebben niet alleen een naam hoog te houden als hoveniers die hun klanten bij de realisatie van hun tuin van A tot Z ontzorgen. Om de tuin in optimale conditie te houden, zijn ze ook graag geziene gezichten voor periodiek onderhoud. Jim: ‘Regelmatig tuinonderhoud zorgt ervoor dat de tuin het hele jaar een prachtig plaatje is. Daarnaast is vakkundig onderhoud belangrijk voor optimale groei van de gewassen en wordt het ontstaan van achterstallig onderhoud voorkomen.’ Jos Bouwhuis Tuinen werkt met een vast team van gekwalificeerde en bevlogen hoveniers. Terry: ‘Zoals het een hecht familiebedrijf betaamt, zijn we enorm trots op onze mensen die elke dag hard werken om mooie dingen te maken. Wat ook kenmerkend is voor hun werkwijze, is dat ze voor de dag komen in nette bedrijfskleding en goede beleefdheidsvormen hebben. Uiteraard gaan ze uiterst zorgvuldig, schoon en netjes te werk. Sinds we van doen hebben met het coronavirus, stellen we alles in het werk om de richtlijnen van het RIVM na te leven. Dat we dankzij deze werkwijze al jaren naar volle tevredenheid terug mogen komen bij een trouwe klantenkring, is waar het ons allemaal om te doen is.’

www.josbouwhuis.nl