REGIO – Doordat er in Nederland steeds meer zzp’ers bijkomen, groeien de tarieven voor zelfstandigen naar elkaar toe. Het marktgemiddelde ligt op € 45,- per uur. Dit blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl

Eind 2013 telde Nederland bijna 800.000 zzp’ers en ieder jaar neemt dit aantal met 40.000 procent toe. Deze continue groei heeft zijn uitwerking op de prijs die freelancers voor hun diensten vragen. ‘Wij zien dat ook op ons platform: offertes komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Het onderscheid wordt gemaakt op kwaliteit en flexibiliteit. De prijs is een gegeven,’ aldus Floor Poot, directeur bij Hoofdkraan.nl.

De best betaalde freelancers van 2013 zijn in 2014 zo’n 21 procent minder gaan verdienen. Freelancers die in 2013 minder dan € 45,- per uur rekeneden, hebben daarentegen hun tarieven zien groeien.  Binnen de branche Marketing vielen de grootste klappen. Freelancers in dit vakgebied vroeger zo’n 21 procent minder dan vorig jaar, maar verdienen nog steeds boven het marktgemiddelde (€49,- per uur).

Docenten, fotografen en office managers waren vorig jaar de best betaalde freelancers. Gemiddeld rekenden zij een tarief van boven de € 60,- per uur. Secretaresses, salarisadministrateurs en vertalers verdienden het minst. Zij vroegen gemiddeld € 35,- of minder.

Ondernemers zoeken in 2014 hoofdzakelijk creatieve freelancers. Van alle uitgebrachte offertes in het afgelopen jaar, bestond maar liefst 39% uit offertes voor creatieve tekstschrijvers, illustrators, grafisch vormgevers, webdesigners en overige creatieve freelancers. De creatieve branches zitten daarmee in de lift.

Ondanks de tariefdaling binnen een aantal branches ziet Poot de toekomst rooskleurig in. ‘Vraag en aanbod naar flexibel personeel nemen toe. Dit zorgt voor een gezonde marktwerking en dat vertaalt zich in het uurtarief. Met een aantrekkende economie verwacht ik dat de tarieven de komende maanden iets gaan stijgen. Binnen een aantal beroepsgroepen zie je dat deze positieve trend reeds is ingezet ‘