Het spreken van dezelfde taal maakt alles zoveel gemakkelijker: werken, met collega’s praten, vrienden maken, bij een (sport)vereniging aansluiten… allemaal aspecten van ‘erbij horen’ en dat wil toch eigenlijk iedereen? De docenten van Fiolet Taaltrainingen geven Nederlandse les waarbij al deze aspecten van het dagelijks leven aan bod komen. Met het basisprogramma Taal op de Werkvloer voor iedereen die in Nederland is komen wonen en werken, stelt Fiolet Taaltrainingen voor elk bedrijf een maatwerk lespakket samen.

Plukon Food Group in Blokker heeft goede ervaringen met het programma Taal op de Werkvloer. De taaltraining geeft ook inzicht in de Nederlandse cultuur en gewoonten. Bij Plukon, een  pluimveeslachterij met productie van vers en diepgevroren pluimveevlees voor de Europese retail- en foodservicemarkt, werken 42 verschillende nationaliteiten. De meeste buitenlandse medewerkers komen uit Polen, Bulgarije, Roemenië en Spanje.

Monique Jansen-Borstlap, praktijkbegeleidster bij Plukon: ”Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich prettig en gewaardeerd voelen. In de buitenlandse medewerkers die gemotiveerd zijn en iets in hun mars hebben, willen wij energie, tijd en geld steken. Momenteel hebben we vier taalgroepen die het programma Taal op de Werkvloer van Fiolet Taaltrainingen volgen. De mensen krijgen de taallessen van ons aangeboden die zij voorafgaand of aansluitend hun diensttijden in hun eigen tijd volgen.”

Twee Roemeense medewerkers vertellen over hun werk bij Plukon en hun leven in Nederland. Mihaela werkt in de productie als zij de ochtenddienst draait. In de avonddienst werkt zij in het magazijn en bij de kartonnage. Mircea werkt op de technische dienst. Mihaela: “Ik werk nu vier jaar bij Plukon. Al twee jaar leer ik Nederlands lezen, schrijven en spreken. Voor de grammatica moet ik hard leren en veel oefenen. Ik heb één keer per week twee uur les. In de kartonnage moet ik de dozen bestickeren. Gelukkig hebben de stickers ook codekleuren. In het magazijn moet ik goed opletten, alles moet kloppen.”

Mircea: “Via een uitzendbureau kwam ik bij Plukon. Ik kende Nederland van enkele bezoeken aan een Nederlandse vriend. In Roemenië was ik monteur. Als medewerker van de technische dienst beantwoord ik ook telefonische hulpvragen. Ik ben alleen op zondag vrij. Elke dag bel ik met mijn vrouw en dochter. Zij vragen of het ’s avonds op straat veilig is. In Roemenië zijn de wegen onverlicht, onverhard en onveilig.” Monique: “Beheersing van de Nederlandse taal is een contracteis van ons hoofdkantoor in Wezep. Voorop staat dat er veilig, efficiënt en foutloos wordt gewerkt dus instructies moeten worden begrepen en opgevolgd. Ik ben heel blij met de inzet van Mircea en Mihaela, zij is zelfs de beste leerling van haar groep.”

Fijn dat het weer maandag is!

Voor veel buitenlandse medewerkers vormen de collega’s hun sociaal netwerk. Plukon gunt alle buitenlandse productiemedewerkers taallessen en heeft de uitzendbureaus geadviseerd om hun ontwikkelingsfondsen te besteden aan Nederlandse les voor hun uitzendkrachten. Investeren in taal biedt alle partijen voordelen. Meer informatie over Taal op de Werkvloer bij Anje Ham, aham@fiolet.nl, tel. 06 41 82 36 16