Voor bedrijven met platte daken op Hoorn80, Westfrisia en De Oude Veiling (en andere terreinen!) is dit het moment om over te stappen op zonnepanelen. Dankzij een collectieve inkoopactie besparen ondernemers, naast structurele energiekosten, fors op de investering. “Dit is het moment”, stelt wethouder Samir Bashara bij  de start van deze actie, waarover alles te vinden is op www.ecwf.nl.

“Ik adviseer ondernemers om nu een energie- of zonnescan te laten uitvoeren. Er ligt veel subsidie op de plank om geld te besparen”, zegt Gerard Fit namens de ECWF die opereert namens de ondernemersverenigingen. “We leveren zelf duurzame energie en organiseren dit soort collectieve inkoopacties. Het is belangrijk dat de ondernemer kan blijven ondernemen. Daarom neemt de ECWF alles uit handen als het gaat om verduurzamen en geld besparen. We breiden nu onze Energiepositief-campagne uit van Hoorn80  naar meer terreinen. Hoe meer deelnemers hoe korter de terugverdientijd. De focus ligt nu op Westfrisia en De Oude Veiling. Ook bedrijven op andere terreinen, die op het punt staan te verduurzamen,  kunnen als ze snel zijn zich aansluiten bij de komende inkoopronde.”  

“Geschrokken van stroomverbruik”

In de (CO2-neutrale) Hartelijke Huiskamer aan De Oude Veiling werd eind februari het startschot gegeven om de bedrijventerreinen Westfrisia en De Oude Veling aan te sluiten bij de Energiepositief-actie van Hoorn80.  Gerard Fit presenteerde een TNO-onderzoek naar het energieverbruik op beide bedrijventerreinen. “Het stroomverbruik per jaar is net zoveel als van 16.000 huishoudens. We zijn daar als georganiseerd bedrijfsleven echt van geschrokken en nemen onze verantwoordelijkheid. Fossiele brandstokken raken een keer op. Daarom zetten we alles op om de ondernemers te helpen te verduurzamen. Ledverlichting en zonnepanelen zijn rendabele middelen om snel de CO2-uitstoot en het energieverbruik te verminderen. En het scheelt ook nog eens in de kosten.” Een boodschap die door de aanwezige wethouders Helling en Bashara uit Hoorn van harte wordt onderstreept.

De Hartelijke Huiskamer is als uniek ontmoetingscentrum en vergaderruimte voor deze aftrap gekozen omdat het pand volledig CO2-neutraal is. “Daar verdienen we gewoon geld mee”, zegt eigenaresse Aline Broersen. “Via Puur Hoorn ondersteunen wij dit initiatief”, aldus wethouder Bashara: “Duurzaamheid en economie gaan hand in hand. Zijn collega Arthur Helling: “De besparingen op de energierekening maken dat wel duidelijk. Deze actie is daarbij ook nog eens goed voor de werkgelegenheid in de regio.”

Hans Huibers van de Westfriese Bedrijven Groep: “Je ziet dat er veel verbinding ontstaat rond maatschappelijk verantwoord ondernemen en verduurzaam. Ondernemers nemen steeds meer verantwoordelijkheid voor de wereld. Het gaat allang niet meer alleen over de portemonnee alleen. Maar het rendement is natuurlijk zeer aantrekkelijk.”

Voor meer informatie over deze actie kunt u terecht op www.ecwf.nl