MEDEMBLIK – De horeca moet per 1 oktober 100 procent rookvrij zijn. Dat laat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) weten. Medemblikker horecaondernemer Oudejans is blij dat er één lijn wordt getrokken.

Vorig jaar kondigde Van Rijn al aan dat hij de tabakswet zó wilde wijzigen dat er een ‘nieuw, stevig, juridisch fundament voor een volledig rookvrije horeca’ zou komen. Ook de kamer sprak de wens uit voor een rookverbod.

Oudejans van Café het Zeepaardje uit Medemblik is in principe tegen het algehele rookverbod. Hij vindt het onzin dat er niet gerookt mag worden in horecagelegenheden. Oudejans is wel blij dat er nu een verbod komt dat geldt voor alle cafés. Of allemaal een rookverbod of niemand een rookverbod, vindt hij. ‘Nu wordt er tenminste één lijn getrokken. Ik vond het maar raar dat het in grote cafés niet gerookt mocht worden en in kleine cafés wel. Dat schept onduidelijkheid. Op dit moment is het ook zo dat de één zich wel aan het verbod houdt en de ander niet. Dit geldt ook voor de controle, op de ene plek wordt er wel streng gecontroleerd, terwijl er ergens anders bijna geen sprake van controle is. Ik ben er voorstander van dat er één lijn wordt getrokken. We merken nu dat klanten een deur verder lopen, naar een café waar wel gerookt mag worden, wij zijn namelijk al lang rookvrij.’

1 juli niet haalbaar
De geplande ingangsdatum van een compleet rookverbod was 1 juli. Inmiddels blijkt dat deze datum niet meer haalbaar is. De Kamer is druk met enkele grote zorgwetten en komt pas over een paar weken toe aan behandeling van de geplande wetswijziging. Daarna moet het voorstel nog door de senaat. Van Rijn meldt de invoering deze zomer moeilijk wordt.

Zo snel mogelijk ingevoerd
In principe zijn er twee vaste data voor inwerkingtreding van wetten, 1 juli of 1 januari. Dit zou betekenen dat het rookverbod pas in de winter van start kan gaan. Maar dit is geen regel waar niet aan te tornen valt. Volgens van Rijn zijn horecaondernemers en de politiek er klaar voor. Hij gaat dan ook kijken of het verbod zo snel mogelijk ingevoerd kan worden, bijvoorbeeld op 1 oktober.