Meer dan 100 ondernemers en ondernemende mensen uit Westfriesland waren 5 maart aanwezig bij het Ondernemersdebat 2019 in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart. Ondernemend Westfriesland had samen met de Westfriese Bedrijvengroep, Ondernemersclub Westfriesland en het Pact van Westfriesland de lijsttrekkers van de politieke partijen uitgenodigd om te praten over woningbouw, arbeidsmarkt, toerisme en bereikbaarheid.

Onder leiding van Robert-Jan Knook (ANP/BNR) lieten vrijwel alle lijsttrekkers van de politieke partijen weten wat ze de komende jaren gaan doen voor Westfriesland. Zo is er behoefte aan meer woningen, maar zijn de partijen het nog niet eens over waar die woningen dan moeten komen. Ook de bereikbaarheid moet beter. Dan wordt er niet alleen gedacht aan meer asfalt maar ook aan meer openbaar vervoer.

Verbinding met provincie

Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn is blij dat het debat goed bezocht werd. “Het is goed dat er een verbinding is gelegd met de politici op het provinciehuis in Haarlem. Die contacten zijn belangrijk omdat Westfriesland de komende jaren de ruimte nodig heeft om te ontwikkelen”, aldus Nieuwenburg.

Ook Hans Huibers van de WBG ziet dat de connectie met de provincie essentieel is. “Als het gaat over woningbouw of bereikbaarheid, dan speelt de provincie een belangrijke rol”, zegt Huibers. Verder was Huibers blij dat de provincie geld heeft toegezegd om de promotie van Westfriesland te ondersteunen. “Boter bij de vis”, zegt de WBG-voorzitter.

“Het is goed om met één stem ons geluid te laten horen buiten de regio Westfriesland. Deze samenwerking tussen de zeven gemeenten en de ondernemersclubs smaakt dan ook naar meer”, aldus Rob van Loon van Ondernemend Westfriesland. Onder meer op het terrein van toerisme worden nu al concrete stappen gezet. Van Loon: “Zo wordt al nagedacht om het verhaal van De Verwonderingh te vertellen in het hele land.”