REGIO – Wil je geen duizenden euro’s aan boetes riskeren? Controleer dan goed met wie je precies zakendoet. Zoals de meeste ondernemers wel weten, ben je verplicht om de identiteit van jouw medewerkers te controleren. Indien je buitenlandse medewerkers op een van je klussen zet, moeten deze beschikken over een tewerkstellingsvergunning. Klinkt allemaal logisch en simpel, maar veel ondernemers vergeten dat wanneer jij bijvoorbeeld via een glazenwassersbedrijf een glazenwasser inhuurt, je deze eigenlijk ook zou moeten controleren. Indien de glazenwasser bij jou aan het werk is, ben jij in ogen van de wet de opdrachtgever én ook werkgever. Dit maakt jou dan ook direct verantwoordelijk voor de controle op de juiste papieren. Beschikt de glazenwasser niet over deze papieren, kan het de ondernemer een boete van duizenden euro’s opleveren.

Een redelijk bekend gegeven, maar toch zijn er regelmatig ondernemers en ook particulieren, die onderuitgaan door deze regelgeving. Zo nam een gezin uit Schoorl een schilder in arm voor het benodigde schilderwerk in hun nieuwe huis. De schilder was een bekende uit het dorp en zou de volgende dag de klus klaren. Het leek allemaal zo betrouwbaar, hij sprak goed Nederlands en kwam keurig in een bedrijfsbusje voorrijden. Aan het einde van het verhaal stond de vreemdelingenpolitie bij het gezin op de stoep. De betreffende schilder was een illegaal in Nederland verblijvende Oekraïner, zónder tewerkstellingsvergunning. De schilder had ook nog een vriend gevraagd om hem te helpen met de klus, dus het gezin moest een boete van € 12.000,- (€ 6.000,- per illegale werknemer) betalen. De wet beschouwt in dit geval de particulier als opdrachtgever en stelt deze verantwoordelijk voor de verificatie.

Opdrachtgever is werkgever
Zelfs als je denkt een betrouwbaar bedrijf in te zetten voor een klus, kan het zijn dat je een behoorlijk risico loopt. Een Vereniging van Eigenaren (VvE) in Amsterdam huurde via een schoonmaakbedrijf een schoonmaker in voor onderhoud van de collectieve ruimtes. Ook deze schoonmaker bleek niet te beschikken over een Tewerkstellingsvergunning. De Inspectie Illegale Vreemdelingen ontdekte dit en merkte opdrachtgever VvE aan als werkgever. Volgens de inspectie had de VvE dan ook de verificatieplicht en deze kreeg een boete van  € 15.000,- opgelegd.

Wet arbeid vreemdelingen
‘We hebben hier te maken met de Wet arbeid vreemdelingen’, legt advocaat Wiljan Loomans uit. ‘Deze wet houdt in hoofdlijn in dat werken in Nederland is toegestaan voor personen met een Nederlandse nationaliteit of uit de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Andere vreemdelingen mogen dus alleen in Nederland werken als ze beschikken over een Tewerkstellingsvergunning. Voor mensen met een verblijfsvergunning is zo’n vergunning niet nodig. Indien een werkgever of opdrachtgever een vreemdeling zonder een Tewerkstellingsvergunning laat werken, riskeert deze inderdaad een fikse boete. Dat dit ook voor particulieren geldt die een ander huishoudelijke of persoonlijke diensten laat verrichten, is wel een beetje bijzonder: die wordt dus in deze wet ook als ‘werkgever’ aangeduid. Particulieren zijn hier vaak niet van op de hoogte.’ Sinds dit jaar wordt de vergunning maar voor 1 jaar verleend. Maar na 5 jaar ononderbroken werken is de vergunning niet meer nodig als je een verblijfsvergunning voor arbeid in loondienst hebt. De boetes zijn behoorlijk, voor een werkgever geldt een boete van € 12.000,-  per illegale werknemer, voor particulieren is dit € 6.000,-. ‘Uiteraard is er een reden voor deze wetgeving. De regels zijn ingevoerd ter bescherming van de Nederlandse arbeidsmarkt. Het UWV toetst dus bij elke aanvraag opnieuw de arbeidsmarkt: zijn er hier werkzoekenden die de functie kunnen vervullen? Zo niet, dan kan de vergunning worden afgegeven. Een simpel voorbeeld: de Chinese horeca rekruteert uit China omdat we in Nederland onvoldoende echte Chinese koks hebben.’

Vraag naar vergunning
‘Als ondernemer, en dus als opdrachtgever, moet je goed oppassen als er externe mensen bij je aan het werk zijn,’ waarschuwt ook Gerard Buis, eigenaar van schoonmaakbedrijf Vastenburg uit Hoorn. Dit geldt onder andere voor schoonmaakbedrijven, maar ook voor vele andere bedrijven die diensten leveren. ‘Het eerste wat je eigenlijk zou moeten doen als iemand binnenkomt, is naar zijn identiteit of Tewerkstellingsvergunning vragen. Als je bang bent om iemand te kwetsen door naar zijn papieren te vragen, kan je het betreffende bedrijf bellen en vragen om een kopie van de gegevens. Als pandeigenaar ben je altijd verantwoordelijk voor de mensen die bij je aan het werk zijn. Dit geldt niet alleen voor de vreemdelingeninspectie, maar ook voor de arbo-technische kant. Als bijvoorbeeld een schoonmaker onveilig zijn werkzaamheden uitvoert en het gaat mis, ben je ook verantwoordelijk als pandeigenaar. Zoals eerder gezegd, jíj bent op dat moment de werkgever,’ aldus Gerard.

‘Goedkoop is duurkoop’
Vooral in de glazenwasbranche en bij kleine schoonmaakbedrijven ziet Gerard dat het vaak slecht geregeld is. ‘Als ik de tarieven zie die soms worden gehanteerd, heb ik direct het vermoeden dat er iets niet klopt. Een schoonmaker verdient zo’n € 11,- bruto per uur. Hier komen voor de werkgever nog diverse lasten zoals loonbelasting en vakantiegeld bovenop. Als een schoonmaakbedrijf een tarief van zo’n  € 18,- hanteert, kun je er vanuit gaan dat het niet koosjer is. Goedkoop is dan uiteindelijk duurkoop. Het tarief is een gegeven waar je als ondernemer op kunt letten als je iemand inhuurt.’

Kies voor een keurmerk
‘Mijn schoonmaakbedrijf, Vastenburg, heeft het keurmerk OSB. Dit is een branchekeurmerk wat niet alleen kwaliteit garandeert, maar ook garantie geeft dat alles administratief in orde is. Twee maal per jaar worden onder andere alle personeelslicenties gecontroleerd. Ik adviseer andere ondernemers dan ook om te kiezen voor bedrijven die beschikken over een soortgelijk keurmerk. 100% garantie heb je natuurlijk nooit, maar je moet zoveel mogelijk proberen om problemen te voorkomen. Mocht er zich dan ooit een probleem voordoen, kun je in ieder geval sterk maken dat je er alles aan hebt gedaan.’

‘Haalbare zaak’
Kom je ooit in de problemen door een illegale werknemer van een ander bedrijf, kun je natuurlijk altijd een rechtszaak aanspannen. ‘De kans dat je deze zaak wint, is zeker haalbaar,’ aldus Wiljan Looman. Toch is voorkomen beter dan genezen en is het raadzaam om op te passen met wie je zakendoet’.