REGIO – Werknemers boven de 55 jaar hebben volgens Brits onderzoek een positief effect op de werkvloer. De oudere generatie zou als rolmodel optreden voor de jongere generatie. Westfriese Zaken sprak met twee uitzendbureaus voor de ‘oudere werknemer’ en lag hen deze kwestie voor.

In het Britse onderzoek werden tweeduizend volwassen werknemers gevraagd naar de invloed van ouderen op de werkvloer. Conclusie: jongeren zien ze graag, omdat oudere werknemers als mentor op kunnen treden. Ook 50 + Carrière BV deelt deze uitkomst. ‘Wij zijn het hier volstrekt mee eens! Oudere werknemers zijn zeker een toegevoegde waarde voor een bedrijf. Zij hebben vaak een coachende werking en hun arbeidsethos is anders dan die van de jongere generatie.’

Loyaal
Uit onderzoek bleek ook dat werknemers boven de 55 minder vaak ziek zijn. ‘Het is een vooroordeel dat ouderen vaak ziek zijn. Gemiddeld genomen zijn ze juist minder vaak ziek ten opzichte van jongere werknemers. Dit komt mede omdat oudere werknemers loyaal zijn aan het bedrijf. Wanneer men al jaren bij hetzelfde bedrijf werkt, is het een deel van hun identiteit geworden.’ Ook zouden oudere werknemers bereid zijn salaris in te leveren, zolang ze maar aan het werk kunnen blijven. Tevens blijkt dat ruim 14 procent van de ouderen pas wil stoppen als ze 70 zijn. ‘Daarnaast is het zo dat de meeste 65-plussers een volledig AOW en vaak ook een pensioen hebben, zij niet meer fulltime willen en hoeven te werken en andere motivaties hebben om door te werken. Daarmee zijn ze geen bedreiging voor de 65-minners die nog bezig zijn met hun carrière en hun pensioen aan het opbouwen zijn. De meeste 65-plussers werken bij ons 1 a 2 dagen per week. Uiteraard hebben we ook 65-plussers die fulltime werken en/of als professional op hogere functies’, aldus Uitzendbureau 65 plus.