De Dag van de Ondernemer is écht een dag om bij stil te staan. Om te zien wat we samen bereikt hebben, maar ook welke kansen er nog zijn. Om te zien wat we sámen nog kunnen ondernemen om sterker te worden als individuele bedrijven, maar ook als ondernemende regio. De gemeenten Opmeer en Medemblik zetten hun ondernemers in het zonnetje.

Het was een vroegertje voor de ondernemers in de gemeente Opmeer, maar ook voor voormalig F1-coureur Robert Doornbos. Hij kwam namelijk spreken voor de ondernemers die naar het ondernemersontbijt van de gemeente waren gekomen. Terwijl iedereen genoot van zijn voedzame ontbijt, vertelde Robert alles over racen in de Formule 1, maar ook in andere raceklassen. Hij legde de link tussen de racewereld en ondernemerschap. Een verhaal over innovatie, teamspirit en teamwerk, maar ook lef tonen en risico’s nemen. Over risico’s ging het ook in het verhaal van Fons Sijnesael van PVO NH, maar dan over het beperken ervan met het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

Ondernemende vrouwen

Tussen de middag kwam een aantal ondernemende vrouwen uit de hele regio samen in Hoorn, op uitnodiging van de WBG. Samen bespraken ze de stand van zaken als het gaat om vrouwen in het Westfriese onderne merswereldje. Duidelijk werd dat het belangrijk is dat er een balans is tussen mannen en vrouwen. Geen afgescheiden groepen, maar juist een mooie mix. Omdat mannen en vrouwen heel verschillend zijn en ze elkaar zo goed kunnen aanvullen. Ook een balans tussen jong en ouder is belangrijk. Nieuwe energie en ervaren ondernemerschap. Dat bewustzijn over die balans en die mooie mix moet nog groeien. Daar moeten we allemaal extra energie in steken. Dat betekent dat een vrouw júist bij die groep mannen moet gaan staan en dat mannen hen juist betrekken bij hun gesprek. Laat een vrouw maar eens vertellen over haar bedrijf. Dat vraagt soms wat lef of zelfvertrouwen, maar samen kunnen we elkaar verbinden.

Met innovatie verdien je geld

’s Avonds was het de beurt aan de ondernemers in de gemeente Medemblik. In Andijk kwamen zij samen voor een gezellige onderne mersborrel. OFM-voorzitter Frits Meester opende de avond met een slogan: ‘Alleen kun je niet alles, samen kom je verder.’ Hij mikte daarbij op de ontwikkelingen die het speelveld van de ondernemer steeds complexer maken. De personeelstekorten, cybercrime en ondermijning, verduurzaming en netcongestie en nog veel meer regels en uitdagingen. Hij pleit ervoor dat ondernemers meer samenwerken met andere ondernemers om gezamenlijk tot oplossingen te komen. ‘Ga eens een bak koffie drinken met je buurman ondernemer!’

Ramon Stoffer vertelde namens Stichting Ondernemersfonds Medemblik (SOM) meer over de huidige stand van zaken binnen het fonds en de wens om het fonds te laten groeien. Wethouder Harry Nederpelt sprak zijn waardering voor de ondernemers in de gemeente uit. Hij benoemde ook dat hij steeds meer ziet dat ondernemers maatschappelijk betrokken zijn en hoe belangrijk dat is.

Dit verhaal ging naadloos over in de uitreiking van de duurzaamheidsawards. In een voorstelvideo kwamen de 6 genomineerden in beeld. Melkveehouderij J.J. Wiering werd uitgeroepen tot meest duurzame ondernemer en Special Machines de Boer won de prijs voor de meest duurzame innovatie. Na de uitreiking WBG vertelde ‘serieondernemer’ Leen Zevenbergen meer over AI en Duurzaamheid. Anne-Pleun van Eijsden sloot af met het verhaal van haar onderneming Paper on the Rocks dat de papierindustrie verduurzaamt. Haar boodschap: als je weet dat het beter kan, moet je dat doen. Ook als het niet comfortabel is. Klinkt als ondernemen!