SCHARWOUDE – Afgelopen week heeft het management van DNV Business Assurance Ooms Bouw en Ontwikkeling wederom kunnen feliciteren met het behalen van een aantal certificaten. Het bedrijf bereikte daarmee een mijlpaal in de ontwikkeling van het bedrijf. Westfriese Zaken sprak hierover met Peter Lont.

‘Als bedrijf wil je je graag certificeren om gestructureerd te kunnen werken. In feite wil je je bedrijf op wereldniveau neerzetten. Middels de behaalde certificaten, is dat mogelijk’, legt Lont uit. Ooms Bouw en Ontwikkeling is afgelopen week geslaagd voor een hercertificering van het ISO9001-, ISO14001-, en het VCA-certificaat. ‘Het eerste certificaat hebben we nu vijftien jaar, dit certificaat staat voor het kwaliteitsmanagementsysteem van de organisatie. De ISO14001 staat voor het milieu, dit certificaat hebben we nu drie jaar in ons bezit. Daarnaast hebben we een hercertificering behaald voor VCA, dit certificaat staat voor veiligheid en hebben we acht jaar in ons bezit. Ook hebben we een FSC-certificaat in ons bezit, dit staat voor ‘goed’ hout’, vertelt Lont.

Normen en regels
‘Als bedrijf kun je je aanmelden om in aanmerking te komen voor bepaalde certificaten. Per certificaat zijn er bepaalde normeringen en regels vastgesteld, zo zijn er bepaalde procedures voor de inkoop, verkoop en het personeel. Als bedrijf moet je vervolgens aan de normen voldoen om de certificaten te behouden. En moet je in principe alles opschrijven omtrent de bedrijfsvoering. Ieder jaar krijg je een controle en iedere drie jaar vindt een hercertificering plaats.’ Als bouwbedrijf is het belangrijk om diverse certificaten te behalen. ‘Wanneer je als bedrijf in aanmerking wilt komen voor aanbesteding van een woningbouwvereniging of een overheidsinstantie, heb je bepaalde certificaten nodig.’