REGIO – De lokale lasten voor bedrijven verschillen in Nederland enorm per gemeente. Het verschil kan oplopen tot in de tienduizenden euro’s. Dit blijkt uit een onderzoek van Panteia onder 38 grote gemeentes. De verschillen maken het voor bedrijven onoverzichtelijk, verwarrend en lastig te begrijpen. Zeker voor bedrijven die vestigingen hebben in verschillende gemeenten.

Ook in onze regio zijn de verschillen in lokale lasten groot. De redactie van Westfriese Zaken onderzocht de Onroerende Zaakbelasting voor bedrijven als voorbeeld. Als het hierom gaat is Enkhuizen de duurste gemeente in onze regio. Het OZB-tarief voor een eigenaar van een niet-woning is in deze havenstad 0,2377. Hierna volgen respectievelijk Drechterland (0,1761),  Hoorn (0,15843) en Medemblik (0,1364). Stedebroec is de goedkoopste gemeente als het aankomt op Onroerend Zaakbelasting en hanteert een tarief van 0,1308.

Uit het onderzoek van Panteia blijkt dat Hengelo de goedkoopste gemeente is voor het kleinbedrijf en Amersfoort de duurste. Voor het middelgrote bedrijf is Den Haag het goedkoopst en Sittard het duurst. Grote bedrijven zijn in Emmen het beste af en het slechtste in Rotterdam.

Volgens Panteia zouden gemeenten dezelfde omvang en gelijke grondslagen moeten hanteren. Op deze manier zou het systeem voor bedrijven transparanter en rechtvaardiger worden. Ook zou de vindbaarheid over leges op de websites van de gemeentes beter moeten worden.