REGIO – Bijna twee derde van de MKB’ers vindt dat zij niet meer hoeven te investeren in een opleiding van hun medewerkers dan dat zij nu doen. Van de werkzoekenden vindt juist 80 procent dat dit wél moet gebeuren. Dit blijkt uit de MKB Markmonitor van Unique en TNO.

In de handelsbranche en horeca worden de minste scholing en studiefaciliteiten aangeboden. Financiële instellingen investeren het meest. Het grootste deel van het MKB geeft minder dan € 500,- per jaar, per medewerker uit aan opleiden.

Buiten opleiden blijkt voor medewerkers een goede pensioensregeling een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Maar liefst 91% van alle MKB’ers biedt een pensioenregeling aan. Daarnaast vinden werknemers de arbeidsvoorwaarden ‘overwerktoeslag’ en ‘flexibele werktijden’ het belangrijkst. Deze staan niet in de top vijf van wat het MKB aan arbeidsvoorwaarden biedt. Een op de vijf ondernemers biedt wél een dertiende maand.

“De onderzoeksresultaten gaan hand in hand met een nieuwe trend. Ik merk dat het binnen HR meer en meer draait om secundaire arbeidsvoorwaarden. Onderwerpen als zekerheid en opleiden worden steeds belangrijker. Hadden we vijf jaar geleden ooit kunnen bedenken dat een pensioenregeling als belangrijkste arbeidsvoorwaarde genoemd zou worden? En dat een dertiende maand verdwenen lijkt te zijn? Zaken die de zekerheid en groei van medewerkers bevorderen, zoals opleiden en extra vrije dagen, geven kleur aan een organisatie,’ aldus Raymond Puts, algemeen directeur van Unique.