Koppie Doen! bij gastbedrijf Avontuur Vormgevers werd op 14 mei voor ruim 140 bezoekers een wervelende reis door de wereld van omdenkers en winterse wonderen. Een geslaagde avond vol vuur en kou om nog eens over na – en om- te denken.

Zoals crisis een kans is, is een probleem een mogelijkheid. Althans, als je kunt omdenken. Daar ligt de uitdaging, ook voor ondernemers. Niet zoeken naar een oplossing, maar nieuwe opties vinden. Patrick Avontuur is een natuurtalent op het gebied van omdenken, zo blijkt uit het verhaal dat hij deelde in het tijdelijke onderkomen van zijn bedrijf in Venhuizen. Hij nam de ruim 140 toehoorders mee op reis door 30 jaar Avontuur & Partners. Langs vallen en opstaan, tegenslag en succes.

Creëren, anticiperen en incasseren

Als sfeerbedenker begon Patrick met het creëren van decoratie en kunstflora op maat. Al snel was Avontuur vaste leverancier van bloemdecoratie in televisiestudio’s. Een prachtige springplank naar verdere groei. Van aankleding van (bedrijfs)feestjes tot grote thematische decors. Je kon het zo gek niet bedenken of Avontuur bedacht het.
Patrick: ‘Ik had geen vastomlijnd plan. Ik functioneerde niet op school en bij mijn eerste baantjes hanteerden ze het draaideurbeleid. Toen ben ik op mijn 19e voor mezelf begonnen. Ik heb geleerd dat je naast creëren ook moet anticiperen en incasseren. Je weet namelijk nooit wat er gebeurt.’

Van crisis naar kans

Met de bekende quote van John Lennon: ‘life is what happens when you’re busy making other plans’ refereert Patrick aan gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt. De aanslag op de Twin Towers in 2001, de economische crisis in 2008 en de brand die het bedrijfspand in Wijdenes vorig jaar volledig verwoestte.  Allemaal onvoorziene omstandigheden die een probleem vormden. Het leerde Patrick omdenken. Elke crisis bracht het bedrijf nieuwe richting. Van langetermijncontracten tot het roer volledig om naar alleen kerstdecoratie en feestverlichting.

Brand is erger

Op 10 mei 2018 brandde het bedrijfspand in Wijdenes volledig uit. Opnieuw een plotselinge, rampzalige gebeurtenis. ‘We hadden niets meer; geen nietmachine, geen prullenbak… alleen de server was uit de brand gered. Maar ook deze crisis bood kansen uit onverwachte hoek. Hulp kwam van alle kanten. De Rabobank maakte een verdieping voor ons vrij om te kunnen werken en de productie in ons bedrijfspand in Polen werd opgeschaald. Meer mensen, dag- en nachtdiensten, alles draaide door. Onze boodschap was steeds: we gaan hier sterker uitkomen en het beter doen dan we het ooit hebben gedaan.’

Vlam in de pijp

Het was een heftig jaartje, maar hard werken en humor trokken het team erdoor. Patrick: ‘Ik zei: als we nou onze humor ook nog kwijtraken dan hebben ze ons pas echt te pakken.’ Zo was ook het personeelsfeest volledig in thema: met Henk Wijngaard en zijn ‘Vlam in de pijp’, dansnummers zoals Disco Inferno en Brandbier met vlammetjes. Inmiddels staat de nieuwbouw in Wijdenes in de steigers.

Interactief omdenken

Na het omdenken van Patrick Avontuur was het de beurt aan de bezoekers in de zaal. Joop en Pepijn van Omdenken bereidde het publiek op ’t ergste voor: ‘U gaat deze ruimte met meer energie verlaten dan waarmee u binnen kwam.’ En zo geschiedde. Na een interactieve snelcursus omdenken van ‘ja, maar’ naar ‘ja, en’ bruiste de zaal van ideeën.

Extra jas

Tot slot werden bezoekers rondgeleid door de nieuwe wintershow van Avontuur. Voor deze sfeervolle ruimte vol sneeuw, ijs en winters spektakel kreeg iedereen een extra jas aan. En de borrel mocht gewoon mee. Na afloop werden nog lang plannen en knappe staaltjes omdenken gedeeld. Want ondernemen is een avontuur. En juist dat maakt het zo leuk.

Met dank aan de organisatie door Rabobank West-Friesland, Ondernemersclub Westfriesland en de Westfriese Bedrijvengroep, het gastbedrijf Avontuur, de heren van Omdenken én de bezoekers werd het een zeer geslaagde editie van Koppie Doen.