ZWAAG – Het bedrijf Oliehoorn uit Zwaag hoopt Nederland te veroveren met de Brander mayonaise. De sauzenproducent haalt daarmee een stukje Groningen naar West-Friesland. ‘De Brander mayonaise is terug van weggeweest’, vertelt Wim Dijk aan Westfriese Zaken.

Brander mayonaise: een fenomeen uit het naoorlogse Groningen. De mayonaise van cafetaria Brander aan de Grote Markt, keert na ruim dertig jaar terug op de markt. Dat de saus in Groningen een begrip was, weet Wim Dijk als geen ander. De geboren Groninger vertrok heel wat jaren geleden naar West-Friesland om in dienst te treden bij Oliehoorn. ‘Mensen begonnen er altijd al over, zij zouden de Brander mayonaise graag weer terug willen zien. Daar is het eigenlijk een beetje mee begonnen. Zes jaar geleden heb ik via een oud-medewerker van Brander het recept ontvangen. Zo begon het gerucht rond te zingen dat ik er misschien toch aan ging beginnen. Een journalist van Dagblad van het Noorden belde me vervolgens, ik stuurde hem wat monsters en zo is het balletje gaan rollen. Zelf ben ik ook in Groningen geweest om een aantal monsters aan de echte Groninger te laten proeven’, vertelt hij enthousiast.

Het bedrijf wil de Brander mayonaise als exclusief merk in de markt zetten. ‘Als je straks een patat mét bestelt, moet de cafetariahouder vragen: met Fritessaus of met Brander mayonaise?’ Brander mayonaise is enkel in grootverpakking voor de horeca beschikbaar. Voor het verkrijgen van dit product verwijst Oliehoorn consumenten dan ook door naar de cafetaria. Vanaf komende maandag presenteert Oliehoorn de saus op het Horeca EvenTT in Assen.