REGIO – Uit onderzoek van Yacht blijkt dat dertig procent van de organisaties niet de goede mensen kan vinden om vacatures in te vullen. Zijn de vacatures eenmaal ingevuld door werknemers, vertrekt zes op de tien binnen twee jaar. Vijftien procent vertrekt zelfs al binnen een jaar. Uit onderzoek blijkt dat in de praktijk de werkgever niet voldoet aan de verwachtingen van de werknemer.

Volgens werkgevers is de moeizame werving van hoogopgeleide medewerkers te wijten aan het feit dat er te weinig mensen reageren op openstaande vacatures. Daarnaast zouden er kandidaten reageren die niet voldoen aan het gewenste profiel.

Sollicitanten zouden in hun overweging om te kiezen voor een organisatie vooral het salaris en de werksfeer laten meewegen. Daarnaast moet de inhoud van het werk interessant zijn en moet er vooral uitdaging in het werk zitten. Daarnaast staat ook een vast contract hoog op het lijstje. Een mis-match zou vooral ontstaan, doordat werkgevers naar de harde factoren kijken, terwijl potentiele medewerkers juist kijken naar de ietwat ‘zachtere’ componenten.