De werkgeversvereniging MKB-Nederland ziet mogelijkheden in een nog op te richten Nationale Investeringsinstelling. Dit maakte de organisatie vandaag bekend. Een instelling kan de financieringsproblemen voor het midden- en kleinbedrijf wegnemen, aldus MKB-Nederland-voorzitter Michael van Straalen.

Volgens een artikel op Nu.nl heeft het MKB sinds het uitbreken van de financiële crisis moeite om aan krediet te komen. Op de balansen van banken staan veel probleemleningen, waardoor zij terughoudend zijn met het verstrekken van nieuw krediet.

Woensdag 11 december vergadert de Tweede Kamer over de oprichting van de Nederlandse investeringsinstelling. ‘Een nationaal investeringsfonds is belangrijk, omdat het vraag naar goede investeringen door institutionele beleggers en aanbod bij elkaar brengt, en zo een flinke impuls kan geven aan woningbouw, infrastructuur en zorg’, aldus Van Straalen.

Er is wel nog veel onzekerheid bij beleggers over dit beleggingsproduct. ‘Er is simpelweg geen kennis over rendementen en risico’s. Het zou goed zijn als alle betrokkenen zoals het ministerie van Economische Zaken, MKB-Nederland, banken, pensioenfondsen, participatiemaatschappijen en bedrijfsleven uitdragen dat het mkb zichtbaar en aantrekkelijk is om in te investeren’, aldus Van Straalen.