REGIO – Het aantal ondernemingen in de facilitaire dienstverlening is van 2007 tot 2013 flink toegenomen. In 2007 waren er nog 13.755 ondernemingen in dit vakgebied, in 2013 zijn dit er 20.690. Hoofdzakelijk zzp’ers zorgen voor deze toename. Deze zijn verantwoordelijk voor bijna 90% van de stijging. Dit meldt het Economisch Bureau van ING.

Sinds 2009 is de omzet van bedrijfskantines, catering, schoonmaak en beveiliging gestagneerd. De omzetgroei komt jaarlijks gemiddeld niet boven de 0,5% uit. De vraag naar facilitaire diensten loopt terug vanwege prijsstijgingen. Ondanks de stagnerende omzetten zijn de kosten van personeel en inkoop blijven stijgen. Hierdoor staan de marges voortdurend onder druk. In 2014 wordt er nog geen einde van de krimp verwacht.

Samenwerking
Om de slechte marktomstandigheden het hoofd te bieden, hebben facilitaire dienstverleners bijvoorbeeld door overnames en samenwerkingsverbanden het werkterrein verbreed. Een nieuwe markt betreden is echter niet eenvoudig en kent de nodige risico’s. Naast het ontwikkelen van nieuwe markten is procesinnovatie een manier om kosten te drukken of zelfs omzet te vergroten.  “Door een krimpende markt en focus op kosten, zal de facilitaire dienstverlening moeten innoveren om marges te blijven realiseren.” aldus Sasja Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van ING.