MEDEMBLIK – Ondernemers in Medemblik die bezig zijn met duurzaam inkopen, worden uitgenodigd hun ervaringen met andere ondernemers te delen. Het eerste voorbeeld is van Mike Olthoff en Marco Sijtsma van ME-2 architecten bna. Zij schaften een aantal jaren geleden voor hun pand aan de Oosterleek duurzame LED-verlichting aan. Dat heeft hen geen windeieren gelegd. Ook doen ze mee met de Award Duurzame Ondernemer Medemblik.

‘Het was in de lastige tijd van de crisis dat we aan energiebesparing wilden doen en dachten aan LED-verlichting. Dat kent een laag energieverbruik, is daardoor goedkoop in gebruik, heeft direct de maximale lichtsterkte en kent een lange levensduur. Nu betekent LED-verlichting in aanvang best een forse investering, maar die is in ruim drie jaar terugverdiend. En alle verlichting is nog volop in bedrijf,’ vertellen Mike Olfhoff en Marco Sijtsma. Hoeveel is bespaard, rekent Sten Nieuwenboer van LED Medemblik voor, die het architectenbureau met de realisatie van de nieuwe verlichting begeleidde: ‘Per jaar bespaart dit bedrijf zo´n 1473 euro. Dat is 7016 kWh en 3970 kilogram CO2 per jaar.’ Kortom, een goed voorbeeld van een geslaagde duurzame investering.

De uitdaging: hoe duurzaam koopt u in?
Ondernemers worden uitgenodigd Duurzaam Medemblik te laten weten wat hun laatste duurzame inkoop of aanbesteding is. De gemeente neemt contact met hen op en publiceert hun aanpak als haalbaar praktijkvoorbeeld. Alle kleine stappen tellen mee, niet alleen de grote stappen. Insturen kan tot en met 1 september naar Miranda.laan@medemblik.nl. De inzendingen dingen automatisch mee naar de Award Duurzame Ondernemer Medemblik 2015.

Hoe levert u uw voorbeeld in?
Omschrijf kort wat voor soort bedrijf u hebt, welke producten of diensten u levert en wat u in uw bedrijfsvoering duurzaam doet. Dat laatste kan zijn: het vereenvoudigen van productieproces, het gebruik van duurzame grondstoffen, hergebruik, zelf opwekken energie, duurzaam vervoer, et cetera. Wat koopt u als ondernemer duurzaam in? Hoe stuurt op duurzame inkoop? Voeg een foto toe om uw duurzame inkoop te illustreren, die zetten we ook graag in de publicatie.

Duurzaam Medemblik
Gemeente Medemblik streeft naar een klimaat neutrale toekomst. Onder het motto “Duurzaam Medemblik” neemt de gemeente allerlei maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ook houdt de gemeente zich bezig met klimaatvriendelijke vormen van energie en producten. De gemeente zet zich actief in om bewustwording en energiebesparing bij inwoners, bedrijven en instellingen te stimuleren. Voor ondernemers organiseert de gemeente daarom jaarlijks de Award Duurzaam Ondernemen.

Bron: Gemeente Medemblik