REGIO – Accountants, belastingadviseurs en administratieve dienstverleners hebben in het derde kwartaal van dit jaar 3,7 procent meer omzet gedraaid ten opzichte van een jaar eerder. De ondernemers in deze branche hebben dan ook positieve verwachtingen voor 2016.

Voor de branche is dit het tweede achtereenvolgende kwartaal waarin de omzetten zijn gestegen. Dit terwijl de tarieven nagenoeg gelijk zijn gebleven. Het herstel volgt echter op een lange periode van overwegende omzetkrimp. Het omzetverlies in de branche was in 2009 wel kleiner dan in veel andere branches in de zakelijke dienstverlening, maar het duurde langer voordat het herstel inzette. Door minder vraag naar de diensten werd de omzetontwikkeling een langere periode onderdrukt. Een gematigde stijging van de tarieven hield het omzetverlies relatief beperkt. Eind 2014 waren de tarieven dan ook ruim 4,5 procent hoger dan in 2009.

Meer omzet en meer werkgelegenheid in 2016
Accountants, belastingadviseurs en administratieve dienstverleners hebben positieve verwachtingen voor 2016. Ze verwachten meer omzet én meer werkgelegenheid in de branche. Het aantal ondernemers dat groei verwacht is verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. 33 procent van de ondernemers verwacht in 2016 meer personeel aan te trekken. Ook over de omzetverwachting zijn de ondernemers positiever dan eind 2014; 35 procent van de ondernemers verwacht dat de omzet in 2016 zal toenemen. De verwachtingen ten aanzien van het investeringsklimaat in 2016 zijn eveneens aanzienlijk beter dan voor 2015. Een kleine meerderheid verwacht meer te zullen investeren terwijl vorig jaar ruim een kwart van de ondernemers minder dacht te investeren.

Bron: CBS