ENKHUIZEN – Incotec Group uit Enkhuizen wordt overgenomen door Croda International Plc. Codra neemt alle aandelen van Incotec over voor een totaalbedrag van € 155.000.000, inclusief schuldenlast. Ondersteund door verdere investeringen van Croda zal Incotec haar onafhankelijk identiteit in de markt behouden en daarnaast profiteren van de gebundelde krachten op het gebied van Research en Development en wereldwijde verkoop.

Bij Incotec werken ruim 500 mensen, verdeeld over 13 landen en 12 productlocaties. Het bedrijf ontstond in 1968. Eerst als onderdeel van zaadbedrijf Royal Sluis, maar ging al snel verder als zelfstandig bedrijf.

Croda is opgericht in 1925 en is nu een FTSE 250 bedrijf, met meer dan 3600 werknemers in 30 landen. Het bedrijf maakt, produceert en verkoopt speciality chemicals in vier marktsectoren: Personal Care, Life Sciences, waaronder Crop Care en Health Care, Performance Technologies en Industrial Chemicals. Zaadverbetering is geïdentificeerd als een van de belangrijkste marktkansen voor Croda ’s Crop Care bedrijf, dat zich op dit moment bezighoudt met de productie van hulpstoffen en formuleringsmiddelen voor de gewasbeschermingsindustrie. Incotec is gespecialiseerd in zaadtechnologie en kent zowel de werking van zaden als de zaadmarkt door en door.

Steve Foots, Chief Executive van Croda: ‘Incotec is een zeldzame troef in een hoogwaardige en snelgroeiende nichemarkt. Incotec heeft een ervaren management team, nauwe relaties met klanten, een drive voor innovatie, gedifferentieerde leidende technologieën en geografische vertegenwoordiging die bij ons past. Samen met ons eigen Crop Care bedrijf vormt Incotec een sterk en uniek platform voor toekomstige groei. Wij geloven dat onze gezamenlijke innovatieve kracht, gecombineerd met onze marketing expertise en ons wereldwijde verkoopbereik, ons in staat stellen om, nu en in de toekomst, beter aan de behoeften van onze klanten tegemoet te komen.’ Douwe Zijp, Chief Executive van Incotec: ‘We begonnen eerder dit jaar met een zoektocht naar een nieuwe partner en aandeelhouder en we zijn zeer blij deze in Croda gevonden te hebben. Croda is een partner met wie we onze onafhankelijke positie in de zaadwereld behouden en die ons kan helpen in onze verdere ontwikkeling. Samen blijven we focussen op een cultuur waarin we klantgerichte en duurzame innovatie stimuleren. We zijn enthousiast over onze gezamenlijke toekomst als onderdeel van de Croda Group.’